Lyon este recunoscut pentru restaurantele in care preparatele bazate pe retete traditionale frantuzesti se afla la loc de cinste. Astfel de localuri se numesc “bouchons” si sunt restaurantele traditionale din orasul francez care au luat nastere in secolul al XIX-lea. Insa popularitatea si-au castigat-o in anii 1930, moment in care au cunoscut apogeul din cauza crizei economice care a obligat familiile instarite sa isi concedieze bucatarii. Acestia din urma si-au deschis restaurante care vizau clientela din clasa muncitoare. In bucatariile acestor localuri se regasesc femei ce poarta denumirea de “meres” (mame). Pentru aportul ei la arta culinara in istorie a ramas numele Eugenie Brazier. A fost unul dintre primii bucatari care a primit trei stele din partea renumitului Michelin Eugenie.
O plimbare pe bulevardul Croix Rousse din Lyon poate constitui un adevarat festin pentru gurmanzi. Acest drum este cunoscut din secolul al XV-lea cand negustorii ofereau spre vanzare pe marginea drumului, nu doar legume si fructe, ci si carne. Acum negustorii au disparut insa au ramas numeroase localuri care patreaza inca viu spiritul zonei. In aceste localuri de pe strada sunt servite diverse feluri de mancaruri traditionale. Se pot consuma: salade lyonnaise (salata Lyon care contine salata verde, bucatele de bacon, ou si crutoane), saucisson chaud (un fel de carnat) si gratin dauphinois (cartofi la cuptor cu smantana).
Ca peste tot in Franta, la nota de plata sunt trecute si servicii precum servirea, painea si apa de la robinet. In Franta, in restaurante apa nu ajunge pe mesele localurilor intodeauna imbuteliata, iar cei care comanda un pahar s-ar putea trezi cu o carafa de apa. Ca feluri de mancare specific frantuzesti regasim quenelle de brochet, un fel de galusca facuta din faina si ou cu stiuca si sos de raci (sos Nantua), tablier de sapeur, un preparat din maruntaie marinate acoperite cu pesmet si prajite sau andouillette, ceea ce inseamna de fapt carnat cu maruntaie, de obicei servit cu sos de mustar.
Lyon-ul a fost numit “capitala gastronomiei” si se afla la concurenta la acest capitol cu Parisul. Cel care i-a dat numele a fost marele autor gastronomic Curnonsky. La acel moment, in 1935 nu existau restaurante exotice sau diete si nimeni din clasa muncitoare nu numara caloriile. De aceea in Franta portile de mancare erau uriase si contineau destul de multe grasimi. Cum nimeni nu s-a uitat la colesterol si nu a tinut cont de sanatate, si acum in restaurantele de “bouchons” clientii primesc farfurii pline de mancare. Este bine de incercat intr-o vacanta in Franta si garnitura traditionala preparata cu cartofi feliati gatiti la cuptor si cu smantana si denumita gratin dauphinois. Un alt fel de mancare traditional si speficic orasului Lyon este cervelle de canut, care contine branza proaspata cu usturoi si verdeata. Sa nu uitam de rognons de veau la moutarde: rinichi de vitel in sos de mustar care pentru turistii ce poposesc in acest superb oras reprezinta o experienta delicioasa si consistenta.
In Lyon exista insa si locuri mai putin traditionale si mai mult importate din alte zone ale globului. Vorbim despre localurile chinezesti sau japoneze sau despre cele turcesti unde, de exemplu se mananca Kebab-uri. De asemenea din oras se poate procura mancare asiatica, iar in Lyon se gasesc bistrouri, restaurante de 3 stele si multe alte forme de cafenele.
La capitolul bauturi in Lyon sunt celebre vinurile care se consuma indiferent de tipul de mancare ales. Si asta pentru ca francezii au cate un sortiment de vin pentru fiecare fel de mancare in parte. Doar podgoriile din regiune sunt renumite, iar francezii se bucura de ceva ani si de un turism viticol. Revenind la restaurante, inbouchon-uri vinurile se servesc in cani de pamant. In general o sticla obisnuita contine 46 cl si este umpluta dintr-un butoi. Sticla cea mai mai mica este de 28 cl. Si costa mai putin decat cea de 75 de cl.
In Lyon, duminca este in general ziua targurilor la care turistii gasesc o gama larga de preparate specifice. Duminica, de exemplu pe malul Rohn/ului este organizata o piata taraneasca la care isi dau intalnire comercianti din toata regiunea.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.