window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9455591-1');

Unde si ce mancam in Lyon

/Unde si ce mancam in Lyon

Unde si ce mancam in Lyon

Lyon este recunoscut pentru restaurantele in care preparatele bazate pe retete traditionale frantuzesti se afla la loc de cinste. Astfel de localuri se numesc “bouchons” si sunt restaurantele traditionale din orasul francez care au luat nastere in secolul al XIX-lea. Insa popularitatea si-au castigat-o in anii 1930, moment in care au cunoscut apogeul din cauza crizei economice care a obligat familiile instarite sa isi concedieze bucatarii. Acestia din urma si-au deschis restaurante care vizau clientela din clasa muncitoare. In bucatariile acestor localuri se regasesc femei ce poarta denumirea de  “meres” (mame). Pentru aportul ei la arta culinara in istorie a ramas numele Eugenie Brazier. A fost unul dintre primii bucatari care a primit trei stele din partea renumitului Michelin Eugenie.

O plimbare pe bulevardul Croix Rousse din Lyon poate constitui un adevarat festin pentru gurmanzi. Acest drum este cunoscut din secolul al XV-lea cand  negustorii ofereau spre vanzare pe marginea drumului, nu doar legume si fructe, ci si carne. Acum negustorii au disparut insa au ramas numeroase localuri care patreaza inca viu spiritul zonei. In  aceste localuri de pe strada sunt servite diverse feluri de mancaruri traditionale.  Se pot consuma: salade lyonnaise (salata Lyon care contine salata verde, bucatele de bacon, ou si crutoane), saucisson chaud (un fel de carnat) si gratin dauphinois (cartofi la cuptor cu smantana).

Ca peste tot in Franta, la nota de plata sunt trecute si servicii precum servirea, painea si apa de la robinet. In Franta, in restaurante apa nu ajunge pe mesele localurilor intodeauna imbuteliata, iar cei care comanda un pahar s-ar putea trezi cu o carafa de apa. Ca feluri de mancare specific frantuzesti regasim quenelle de brochet, un fel de galusca facuta din faina si ou cu stiuca si sos de raci (sos Nantua), tablier de sapeur, un preparat din maruntaie marinate acoperite cu pesmet si prajite sau andouillette, ceea ce inseamna de fapt carnat cu maruntaie, de obicei servit cu sos de mustar.

Lyon-ul a fost numit “capitala gastronomiei” si se afla la concurenta la acest capitol cu Parisul. Cel care i-a dat numele a fost marele autor gastronomic Curnonsky. La acel moment, in 1935 nu existau restaurante exotice sau diete si nimeni din clasa muncitoare nu numara caloriile. De aceea in Franta portile de mancare erau uriase si contineau destul de multe grasimi. Cum nimeni nu s-a uitat la colesterol si nu a tinut cont de sanatate, si acum in restaurantele de “bouchons” clientii primesc farfurii pline de mancare. Este bine de incercat intr-o vacanta in Franta si garnitura traditionala preparata cu cartofi feliati gatiti la cuptor si cu smantana si denumita gratin dauphinois. Un alt fel de mancare traditional si speficic orasului Lyon este cervelle de canut, care contine branza proaspata cu usturoi si verdeata. Sa nu uitam de rognons de veau la moutarde: rinichi de vitel in sos de mustar care pentru turistii ce poposesc in acest superb oras reprezinta o experienta delicioasa si consistenta.

In Lyon exista insa si locuri mai putin traditionale si mai mult importate din alte zone ale globului. Vorbim despre localurile chinezesti sau japoneze sau despre cele turcesti unde, de exemplu se mananca Kebab-uri. De asemenea din oras se poate procura mancare asiatica, iar in Lyon se gasesc bistrouri, restaurante de 3 stele si multe alte forme de cafenele.

La capitolul bauturi in Lyon sunt celebre vinurile care se consuma indiferent de tipul de mancare ales. Si asta pentru ca francezii au cate un sortiment de vin pentru fiecare fel de mancare in parte. Doar podgoriile din regiune sunt renumite, iar francezii se bucura de ceva ani si de un turism viticol. Revenind la restaurante, inbouchon-uri vinurile se servesc in cani de pamant. In general o sticla obisnuita contine 46 cl si este umpluta dintr-un butoi. Sticla cea mai mai mica este de 28 cl. Si costa mai putin decat cea de 75 de cl.

In Lyon, duminca este in general ziua targurilor la care turistii gasesc o gama larga de preparate specifice. Duminica, de exemplu pe malul Rohn/ului este organizata o piata taraneasca la care isi dau intalnire comercianti din toata regiunea.

 

By |2018-09-12T13:21:51+03:00September 12th, 2018|Recomandare|0 Comments

Leave A Comment

Unde si ce mancam in Sao Paulo

Sao Paulo este cel mai mare oras din Brazilia si puternic globalizat, deci nu este de mirare ca, odata ajunsi in Sao Paulo, veti descoperi numeroase locuri exceptionale. Iar in timpul vizitei, veti dori, de asemena, sa incercati sa gustati din viata locuitorilor in Sao Paulo. Iar pentru aceasta, veti dori nu doar sa vizitati muzee si piete agro alimentare, ci sa incercati minunate delicatese din restaurante traditionale braziliene. Astfel, veti face o mica incursiune gustativa in bucataria orasului Sao Paulo.

 

Pentru aceasta, aveti o multitudine de oportunitati. Puteti incerca produsele de patiserie din diversele brutarii, sau puteti incerca produse fast-food in stil brazilian. Puteti, de asemenea, sa incercati, in timpul sejurului dumneavoastra in Sao Paulo, sa mergeti si la un restaurant mai elegant sau la cea mai buna cafenea, pentru a gusta un mic dejun delicios. Iar daca bucataria traditionala braziliana nu este chiar pe gustul dumneavoastra, puteti incerca bucataria italieneasca sau cea japoneza, in special daca ajungeti in cartierul Libertade. Aproape toate tipurile de bucatarie le veti gasi in Sao Paulo, datorita aportului adus de imigrantii veniti aici. Insa, indiferent de preferintele voastre culinare, trebuie sa incercati delicatesele braziliene din Sao Paulo. De exemplu, puteti gusta un sandvis Bauru. Acesta este un preparat din carne de vita fripta pe care se adauga patru feluri de branza, precum si rosii si castraveti, pentru o savoare deosebita. Nici Feijoada nu trebuie ratata in Sao Paulo. Acest preparat din fasole neagra, carne de vita si porc va fi o adevarata placere pentru cei care adora meniurile bogate in proteine. Iar pentru cei care isi doresc ceva cu adevarat traditional, puteti incerca Mandioca, aceasta radacina de cassava prajita sau coapta, cu sare sau unt, dupa preferinte.

 

Dar sejurul dumneavoastra nu poate insemna doar mancare. Toate mancarurile trebuie urmate de deserturi delicioase, iar unele dintre cele mai bune deserturi braziliene le veti gasi la Pain et Chocolat, unde veti descoperi o ambianta minunata si diversele produse dulci delicioase. Nu numai atat, dar un mic dejun in timpul sfarsitului de saptamana servit aici va deveni cu siguranta o expeienta pe care pupilele dumneavoastra gustative nu o vor uita prea curand, datorita tuturor produselor proaspete folosite la prepararea mancarurilor si produselor de patiserie. Insa nici in restaurante precum Brasil a Gosto, Fogo de Chao sau Due Cuochi Cucina nu veti fi dezamagiti de mancarurile tipice sau italienesti pe care Sao Paulo vi le ofera in timpul sejurului. Mai mult decat atat, veti fi cu siguranta incantati de faptul ca fiecare masa va putea fi stropita de bauturi traditionale precum Capirinha, Cachaca sau Guarana.

 

Capirinha este un cocktail din Cachaca, trestie de zahar, gheata si lime, foarte racoritor si delicios, in timp ce Cachaca este bautura cea mai veche a Braziliei, avand peste 400 ani de traditie. Este facuta din suc de trestie de zahar proaspat distilat si fermentat, spunandu-se ca cele mai bune bauturi Cachaca sunt cele invechite. Iar Guarana este o bautura dulce facuta din sucul plantei guarana, care insa contine si cafeina, asa ca este binevenita celor care nu beau cafea, dar vor sa stea treji cat mai mult timp pentru a se bucura se Sao Paulo.

 

Si astfel, sejurul dumneavoastra din Sao Paulo va fi unul stropit din plin de delicii culinare racoritoare, dar si foarte consistente. Va fi o adevarata placere sa gustati cat mai mult din mancarurile traditionale braziliene in acest oras atat de ofertant.

 

By |2018-09-12T13:21:51+03:00September 12th, 2018|Recomandare|0 Comments

Leave A Comment

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă. Faceți clic aici pentru a continua navigarea sau pentru a afla mai multe în politica noastră de cookie-uri aici. Accept și închid