window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9455591-1');

Unde si ce mancam in Istanbul

/Unde si ce mancam in Istanbul

Unde si ce mancam in Istanbul

Cine nu a avut niciodata ocazia sa incerce cateva din preparatele turcesti traditionale nu poate intelege expresia „manca de parca se bateau turcii la gura lui”. Pentru turistii care se pregatesc totusi sa experimenteze acest aspect, cateva indicatii despre delicatesele culinare pe care le pot savura la Istanbulsunt necesare.

Cu 7 milioane de turisti care poposesc anual in oras si aproape alte 19 milioane de locuitori, s-ar putea crede ca hrana este o problema cand, de fapt, in orasul de la Bosfor se poate manca aproape la orice colt de strada. Cele mai simple localuri, cu mancaruri decente, preturi medii, dar care exclud din meniu bauturile alcoolice, se numesc Lokanta. Pentru un energizant pot fi incercate cu incredere asa-numitele „bufe”, cafenele cu autoservire, iar pentru faimoasele kebaburi si clatitele cu cele mai ciudate umpluturi, locatiile de tip Kebapci sunt cele mai potrivite. Nu in ultimul rand, fripturile se servesc in Donerci, iar celor care poftesc la o pizza le sunt deschise usile magazinelor specializate numite Pideci.

Cand foamea a fost potolita, masa este departe de a se fi incheiat, caci trebuiesc incercate delicioasele sarlote care se topesc in gura, vandute in Muhallebici, si pentru ca digestia sa fie completa, Cayahne, saloanele de ceaiuri, nu trebuiesc ratate.

Pentru cei care nu cauta neaparat luxul restaurantelor selecte, exista o puzderie de tonete unde mancarea se gateste pe loc, sau mici carciumi, localuri de cartier, unde mananca turcii de obicei.

Covrigeii si castanele se dau ca paine calda, vanzatorii fiind plasati strategic cam la 50 de metri distanta unii de altii, pe aleile pietonale. Un covrig cu susan costa mai putin de o lira, in timp ce castanele, la pungulite de 100 de grame, costa 3 lire.

Un kebab din carne de miel, burdusit cu legume, muraturi, ardei iute si ceva condimente, poate costa de la 4 la 8 lire – pretul depinde de zona.

In restaurantele pentru turisti, o omleta, o supa sau un platou cu aperitive costa cam 12 lire, iar un fel principal pana la 30 de lire. Daca se adauga si un desert, o cafea si un pahar de tarie, turistul trebuie sa scoata din buzunar cam 70 de lire.

Unul dintre cele mai excentrice locatii din oras este Galat House, situat chiar in apropierea turnului Galata. Se spune ca cei doi soti care conduc acest restaurant, Mete si Nadire Goktug, servesc preparate dupa niste retete georgiene foarte vechi,  hinglali – chiftelute in sos de tomate – fiind de departe cel mai de succes. Aperitivele costa intre 10 si 12 lire, iar felurile principale intre 15 si 19. O prajitura Blancmange with Mastika, cu crema de cafea si sos de cognac sau Kus Sutu-ul georgian, prajitura de ciocolata cu glazura meringue si sirop de ciocolata, costa 8 lire, iar prajitura cu branza 10 lire. O sticla de apa e numai 2 lire, sucurile cam 4 lire, cafelele intre 10 si 13 lire in functie de sortiment, iar ceaiurile 4 lire.

Pentru experiente culinare inedite, Ghanga este restaurantul ideal. Preturile variaza intre 14 si 21 de lire aperitivele respectiv 32 si 50 de lire felurile principale. Cei mai multi turisti sunt atrasi aici in special datorita ofertelor de tip fusion cuisine, prin care un client poate comanda un meniu pentru degustari alcatuit din 12 feluri de mancare diferite, la pret de 124 de lire pentru doua persoane. Somonul prajit cu sos de nuca de cocos, salata de coriandru si petale de trandafir sau pulpa de miel coapta in frunze de vita si servita cu smantana si sos dulce de chilli sunt doar cateva dintre delicatesele servite acolo.

Moreish este un alt restaurant care trebuie incercat, renumit pentru atmosfera intima, eleganta arhitectura Milagard si combinatiile spectaculoase din meniu. Daca friptura de miel cu salata de varza rosie nu pare deloc iesita din comun, cognac-ul de prune si spuma de ciocolata servita cu inghetata cu apa de trandafiri sunt cu adevarat speciale. Noaptea de miercuri atrage cei mai multi turisti, meniul pentru degustari de 100 de lire de persoana, care include si sortimentele de vin recomandate, avand mare cautare.

Cei care au trecut deja prin toate cele de mai sus sunt de parere ca bucataria turca poate crea dependenta.

By |2018-09-12T13:21:51+03:00September 12th, 2018|Recomandare|0 Comments

Leave A Comment

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă. Faceți clic aici pentru a continua navigarea sau pentru a afla mai multe în politica noastră de cookie-uri aici. Accept și închid