Belgia este prin excelenta un maestru la capitolul ciocolata si bere, fara indoiala. Pe langa aceste mici rasfaturi culinare, Belgia inregistreaza de asemenea un succes international in ceea ce priveste pralinele si cartofii-pai. Peste 450 de sortimente de bere sunt produse in acest tinut, ceea ce inseamna ca unui turist consumator de acest tip de bautura nu-i ajunge o saptamana, o luna si nici macar sase luni pentru a le degusta pe toate!
Sunt turisti care aleg sa calatoreasca in orasele din Belgia doar in scop de placere, mai precis pentru a se desfata din numeroasele soiuri de bere produse aici. Berea neflitrata este cu adevarat una dintre cele mai apreciate. Pentru femei, recomandarea este de bere bruna, dulceaga si cofeinizata, cu un gust exceptional. Berea este folosita in majoritatea preparatelor de carne si legume.
Cei care ajung la Bruxelles abia asteapta sa se infrupte din delicatesele zonei. Cate putin din toate, si cu masura daca se poate! – s-ar parea ca aceasta este recomandarea cea mai sanatoasa. Ciocolata si pralinele belgiene sunt deopotriva atractia celor mici si celor mari. Recunoscute pe plan international ca cele mai bune din lume, aceste tipuri de dulce sunt destul de scumpe.
Cautatorii de produse de calitate pot merge la magazinele de traditie din Bruxelles. Godiva si Leonidas sunt cele mai reprezentative in acest sens si cele mai piperate ca pret. Ceva mai ieftin poate fi gasit la standurile supermarket-urilor, insa calitatea este indoielnica. Ciocolata traditionala face diferenta – de pret si de calitate. Tot la capitolul desert in Bruxelles se poate servi o prajitura cu branza grasa de Bruxelles, Remoudou sau Djotte de Nivelles. Wafee-le – numite Gauffre se vand ca painea calda la fiecare colt de strada. Ele pot fi gasite in diverse arome si culori, si sunt de aceea mai ales pe placul celor mici.
Datorita faptului ca Bruxelles este o capitala cosmopolita, evantaiul de restaurante internationale se deschide in fata celor care prefera mancare frantuzeasca, chinezeasca, japoneza, vietnameza, greceasca sau chiar italieneasca. Orasul atrage deseori si prin restaurantele de lux in care bucatarii pregatesc versiuni unice si personalizate ale diverselor tipuri de mancare nationala si internationala. Creatiile lor sunt gustoase si aspectuoase si il pot multumi chiar si pe cel mai pretentios client. Restaurantele din oras isi asorteaza meniurile in functie de anotimp si deci le schimba de 4 ori pe an.
Din categoria mancarurilor regionale realizate pe baza de ingrediente locale pe care un turist le poate servi in Bruxelles amintim: supa de bere – jambon d’Ardenne – sunca afumata cu castraveti murati, soupe a la biere cu aroma de pui si ceapa, flamiche, pateu rece de porc, iepure sau vita, croquettes de crevette, placinta cu branza, praz si ceapa sau rosii umplute cu maioneza si cereale. Acestea sunt principalele tipuri de aperitive servite in majoritatea restaurantelor din Bruxelles.
Belgienii prefera cina celorlalte tipuri de mese. Cinatul in Bruxelles se desfasoara intre orele 18.00 si 23.00 si poate presupune o masa bogata in bucate traditionale: midii cu cartofi pai (noules frites), sufleu cu sos de bere (friet met stoofvlees), sângerete cu sos de mere (appelmoes met bloedpens) sau biftec cu cartofi pai (biefstuk met friet).
Unul din felurile principale in care belgienii sunt experti este tocana. O portie de tocana este enroma si contine carne fiarta si sos cu legume. In braseriile locale mancarea se serveste mereu in portii mari. Aceste sunt deseori deschise non-stop.
Majoritatea meniurilor consistente din Belgia sunt de origine belgiana, valona si flamanda. Pintre cele mai renumite feluri de mancare servite in Bruxelles este si waterzooi – un tip de pui sau peste fiert cu legume: praz, cartofi, rosii si asezonat cu galbenus de ou si smantana. Alte mancaruri alese pe care restaurantele cu specific din oras le propun turistilor sunt: Anghila aromata cu verdeturi: savlie, macris si patrunjel (anguelle au vert), biftec chateaubriand cu sos de bere (Pave des Brasseurs), carne de vita slaba prajita cu ceapa si bere (Carbonnaes flamandes), coada de bou cu sos de bere (Queque de boef), rasol de vita cu legume amestecat cu coada si picioare de bou, urechi si rat de porc (Hochepot), sau iepure marinat in otet cu ceapa si prune (Lapin).
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.