Cum cei mai instariti si mai pretentiosi locuitori ai Turciei impreuna cu turistii care se bucura de cele mai generoase bugete de vacanta se aduna in fiecare an in Bodrum, bucataria locala nu poate fi altfel decat excelenta. Restaurantele sunt numeroase, cele mai multe avand terase cu panorame superbe, iar felurile de mancare sunt deopotriva locale si internationale.
Legumele proaspete au cea mai mare cautare, de ele depinzand in intregime savoarea oricarui preparat. Fierte, prajite, fripte sau coapte, servite simplu sau cu iaurt, acestea sunt secretul bucatelor traditionale care, de altfel, folosesc ca baza foarte multa carne, in special de miel, vitel si pui. Carnea de porc nu este niciodata o optiune, interzisa de religia islamica, iar pestele devine treptat un preparat exclusivist, cu preturile care cresc ingrijorator de la an la an.
Bautura de iaurt, Ayran, si faimosul raki turcesc, care se bea combinat cu doua parti de apa, sunt numai bune pentru turistii insetati, dar ceaiul si cafeaua sunt cel putin la fel de populare. Aceasta din urma se prepara in ibrice mici in care apa se pune la incalzit cu cafeaua si zaharul de la bun inceput si se fierbe pana cand devine foarte tare si se aduna un strat gros de caimac. Foarte multi turisti au placuta surpriza de a intampina localnici care insista sa le ghiceasca in cafea.
Pentru cei care prefera sa ia masa in oras, experienta poate fi o adevarata incantare, in masura in care portiile sunt, in general, atat de generoase, incat cu greu pot fi terminate, iar preturile sunt pentru toate buzunarele. O masa consistenta, formata din aperitive, doua feluri principale, desert si cateva bauturi poate ajunge la pretul de 60 de lire turcesti pentru doua persoane, berea fiind una dintre cele mai solicitate licori de catre turisti. In unele localuri se cumpara si cu numai 4 lire sticla de jumatate.
Familiile cu un copil ar putea cheltui, in medie, 100 de lire pe zi pentru cele trei mese principale, ceea ce este destul de avantajos. In plus, cele mai multe hoteluri ofera micul dejun celor care reusesc sa se trezeasca suficient de dimineata, ceea ce lasa si mai multi bani pentru alte experiente culinare pe parcursul zilei.
In statiune, localurile, cafenelele si restaurantele isi asteapta clientii pentru micul dejun inca de la 6 dimineata, iar in centrul orasului, faimoasele boreks – placinte cu diverse umpluturi – sunt calde la orice ora din zi. Pranzul se serveste in jurul orei 13.00, iar cina incepand cu ora 19.00. Cele mai multe spatii special destinate servirii mesei sunt deschise pana la 23.00, iar in zona de concentrare a turistilor se poate manca fara probleme chiar si in timpul Ramadan-ului, sarbatoarea turca pe parcursul careia este interzis consumul de alimente pana la apusul soarelui.
Cele mai piperate preturi sunt practicate de terasele strategic plasate pe acoperisurile hotelurilor Mavi, Manastir si Marina Vista. In centrul orasului insa tarifele sunt medii, Bitez, Gumbet si Ortaken numarandu-se printre cele mai populare locuri cu specialitati din diverse tari. Fructe de mare se consuma cu incredere la Torba, Gumusluk, Turkbuku sau Ortakent, iar cele mai bune preparate din carne se spune ca se gatesc la Yaliciftil si Yapi Kredi. Pentru delicatese de patiserie si cele mai bune baklavale din oras, Golkoy este locatia perfecta. Nu in ultimul rand, mancaruri din categoria low cost, in special fast-food, se gasesc din belsug pe strazile din zona oficiului postal PTT.
Cel mai bogat meniu in sortimente de cafea si vinuri din intreg Bodrumul il pune la dispozitia clientilor bistro-ul La Jolla, Frozen Margarita si Ice Cold Sangria avand cea mai mare cautare. Cele mai bune pizza din oras se gasesc la Sunger Pizza, pe strada Neyzen Tevfik, dar locul este atat de aglomerat, incat cu greu se prinde o masa libera acolo. Iar pentru mancare cu specific japonez, singurul restaurant disponibil este Tokyo Garden.
Cu atatea locatii care se intrec in a oferi cele mai bune servicii, turistii au chiar mari dificultati in a alege una singura, asa ca, cei mai multi, prefera sa aiba parte de cat mai multe experiente culinare in cat mai multe locuri.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.