window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9455591-1');

Rhodos

/Rhodos

Rhodos

O mana de pamant aruncata in mijlocul Marii Egee, despre care se spune ca ar fi fost creata de Helios, zeul Soarelui, si oferita nimfei Rhodos ca dar de nunta, apare stinghera pe harta, parca mai mult a Turciei decat a Greciei, care ii este mama. Cu un destin stabilit sau nu de mana zeilor, Rhodos este totusi cu adevarat binecuvantata de soare, caci razele sale o scalda nu mai putin de 330 de zile pe an si peste un milion de turisti se aventureaza spre acest paradis ademenitor.
 

Rhodos pentru calatori este intreaga insula, cu cei 1.398 km2, cu orasul cosmopolit, invadat de accente moderne si cladiri construite in mare masura abia secolul trecut; cu Orasul Antic, ale carui ruine abia daca mai amintesc de originile sale din jurul anului 408 inaintea erei noastre, dar dominat de urmele templelor inchinate lui Zeus, Apollo si Atena; si, nu in ultimul rand, cu Orasul Medieval, ridicat de cruciati. Rhodos poate fi orice in ochii care il privesc minunati, dar nu este nimic din insula cu sate de pastori de capre pe care doar naivii isi inchipuie ca o vor gasi aici.
 

Orasul in sine este demult faimos in toate colturile lumii, cu portul Mandraki, centrul vechi si centrul nou, cetatea medievala zidita aici de cruciati fiind si astazi populata si prospera. Piatete in stil venetian, micute si cochete, gradini si parcuri, terase care se parjolesc in soarele dogoritor si magazine ale micilor intreprinzatori, toate par sa aduca parfumuri diverse si totusi, e doar mireasma Greciei si a batranei Rhodos.
 

Cei mai multi turisti vin fie hotarati sa fure tot soarele de pe plajele albe ca zapada, fie nespus de entuziasmati de perspectiva explorarii a trei dintre cele mai bine conservate foste orase-state ale Antichitatii. Lindos, inca locuit, pare prea mic pentru aglomeratia de pe strazi, dar mereu primitor cu umbrelutele, sezlongurile si tavernele care ii asteapta cu bratele deschise pe turisti. Kamiros este doar pentru cei care au nevoie sa se retraga intr-o oaza de liniste, iar Philerimos e o statiune in sine.
 

Mai sunt apoi cei care incearca sa le imbine pe amandoua, si nimeresc in pitoreasca Vale a Fluturilor, unde peisajul i este pur si simplu rapitor: o padure de plopi intinsa pe un kilomeru si jumatate, populata anual in intervalul mai-septembrie de milioane de fluturi care nu pot rezista rasinei speciale secretate de acesti pomi.
 

La sud de Rhodos sta timida peninsula Prassonissi, dimineata imbratisata de insula, seara rupta de la sanul acesteia, acoperita fiind de ape pe o distanta de peste un kilometru. Cei care ajung aici vor avea placuta surpriza sa descopere o apa in doua culori, acesta fiind locul unde se intalnesc marile Egee si Mediterana. Contrastul dintre albastrul intens brazdat de valuri al Egeei si turcoazul senin si linistit al Mediteranei te face sa te indoiesti ca zeii nu au trecut niciodata pe aici.
 

Au mai ramas castelele Monolithos si Kritinia, castele medievale care ofera o priveliste paradisiaca asupra insulei si punctul cel mai inalt al ei, Embonas, un sat totusi micut, dar vestit pentru degustarile de vinuri care se organizeaza acolo.
 

Faliraki ramane insa inima turismului in Rhodos, plajele sale fiind invadate de hoteluri dintre cele mai elegante, asteptand valurile de turisti care isi fac sejurul acolo in fiecare an. Pana si simpla imgine a apartamentelor de lux si a complexurilor hoteliere este una de neuitat.
 

Pentru sapte nopti de cazare la un hotel de cinci stele, cu servicii all inclusive, transport asigurat de la si spreaeroport si asistenta turistica permanenta costa de la 500 de euro in sus. Pe masura ce stelele incep sa se stinga de pe firmament, scad si pretentiile financiare ale furnizorilor de servicii, astfel incat cele de patru stele sunt taxate cu aproximativ 400 de euro, cele de trei stele cu 300 de euro si asa mai departe, cu mentiunea ca locatille de zero stele, mai exact campingurile, nu sunt inca autorizate in Rhodos.
 

Frumusetea locurilor si calitatea pachetelor turistice sunt semnificative in contextul in care turistii continua sa vina aici an de an, dornici sa ia contact nu doar cu apa sarata a marii, ci si cu istoria si legendele acestei insule grecesti.

By |2018-09-09T22:25:04+03:00September 9th, 2018|Destinatie|0 Comments

Leave A Comment

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă. Faceți clic aici pentru a continua navigarea sau pentru a afla mai multe în politica noastră de cookie-uri aici. Accept și închid