Bucataria portoricana are influente spaniole si africane. De remarcat este insa ca aceste locuri au pastrat si anumite influente de la indienii Taino, primii mentionati pe aceste meleaguri inainte de venirea spaniolilor. Taino au adus in cultura culinara a locuitorilor din Puerto Rico multe plante si anume: yucca, yautia sau taro, recao sau culantro, lerenes, dar si alunele si ananasul. Spaniolii au contribuit prin culturile proprii originare din Spania si au inceput cultivarea de maslini, grau, capere, usturoi, oregano, piper negru, trestie de zahar, vinete, dar si cresterea de animale domestice, precum porcul, gainile si vacile. Africanii au adus susan, yame, gandules(un soi de mazare), banane dulci si multe alte legume.
Ingredientele urmatoare se folosesc in orice restaurant din San Juan cu specific portorican: fasole neagra, alba si roz, porumb, mazare, orez, cafea, busuioc, salvie, cimbru caraibian(mai puternic de 10 ori decat cimbrul european), coriandru mexican, menta, oregano, cartofi dulci, yucca, yautia, malanga, aji caballero (un soi de piper foarte iute, specific zonei Puerto Rico), varza, morcovi, ceapa, salata verde, castraveti, vinete, dovleac si sparanghel.
Cele mai populare restaurante din San Juan sunt: La Bombonera, Tantra, Pikayo si El Buren. Restaurantele portoricane domina peisajul culinar din San Juan, unde se gasesc si restaurante cu specific pur american, european, argentinian, spaniol, mexican, italian, frantuzesc, asiatic, restaurante bazate doar pe mancaruri din peste sau doar pe fripturi si gratare. De asemenea, exista si restaurante mixte, care combina aromele portoricane cu cele ale altor popoare, dar sunt mai putin populare decat cele 100% portoricane.
Numele de “La Bombonera” al primului restaurant din preferintele noastre inseamna “bomboniera”. Managerii acestui restaurant au dorit probabil sa evidentieze faptul ca restaurantul lor este ca o bomboniera care isi protejeaza bomboanele(clientii). Ai crede ca aceasta este o cofetarie dar “La Bombonera” este de fapt un restaurant in toate regula. Aici se servesc mese de dimineata, pranzuri si cine intr-o ambianta latina. La Bombonera este renumit si pentru cafelele si torturile sale.
Despre restaurantul “Tantra” se pot spune multe lucruri, dar o singura fraza spune totul: “Bucatarul sef este din sudul Indiei”. Acesta combina aromele pentru a crea o bucatarie unica; de fapt, ceea ce face este sa creeze mancaruri indiene cu ingrediente portoricane si mancaruri portoricane cu ingrediente indiene. Combinatiile sunt delicioase si acest lucru este confirmat de toti cei care au calcat vreodata pragul acestui restaurant. Si decorul este minunat, nu doar mancarea: interioarele sunt de inspiratie asiatica, cu abajururi exotice plasate printre statuete Buddha sculptate in lemn. Atmosfera este completata cu dansuri din buric.
Pikayo beneficiaza de cel mai bun bucatar al zonei in ceea ce priveste bucataria portoricana; Wilo Benet este Gordon Ramsey al teritoriului Puerto Rico. Restaurantul se afla in interiorul Muzeului de Arta din Puerto Rico si se bucura de clientela aleasa. Preturile sunt pe masura, ajungand la $40 pentru un fel principal, spre deosebire de alte restaurante unde pot pretul este de $10.
Daca nu iti doresti un restaurant de lux, poti alege El Buren, un bistro local, intim si elegant. Exista doar 24 scaune in interior asa ca trebuie sa faci rezervare daca nu vrei sa astepti sa se elibereze o masa. Restaurantul este foarte apreciat datorita fripturii de miel, homarilor si crevetilor, care sunt deliciosi.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.