Meniurile algeriene au incantat intotdeauna simturile, datorita ingredientelor folosite, ce cresc in zone diverse ale acestei tari, ale traditiilor locale si nu in ultimul rand, al priceperii bucatarilor. In toata tara se cultiva diferite soiuri de legume, fructe, plante aromatice, care fac din felurile de mancare algeriene adevarate delicatese.
Algeria are privilegiul de a fi o tara mare (a doua ca marime din Africa), avand o suprafata de peste 2.3 milioane km patrati. Aici se cultiva foarte mult cimbru, coriandru, scortisoara, grau, arbore de bergamot, sorg, mei, ceai si porumb. Chiar daca Algeria cultiva foarte multe terenuri si 25% din populatia sa lucreaza in agricultura, ea reuseste sa produca doar 70% din necesarul de alimente, iar restul legumelor/fructelor este importat.
Mancarea de baza a algerienilor este couscous, o reteta autentica algeriana preparata din gris macinat mai gros. In afara de couscous, care este o pulbere si se vinde si in Romania la pliculete, se mai folosesc boia dulce, patrunjel, sos de rosii, nucsoara, coriandru proaspat si patrunjel, morcovi, unt, apa, sare, piper negru, cartofi fierti, usturoi si aripioare de pui. In general, couscous-ul se serveste ca si garnitura la mancarurile cu carne, dar pentru ca algerienii nu mananca porc (fiind islamici), se prefera sa se foloseasca puiul.
In Algiers, nu exista prea multe optiuni in ceea ce priveste restaurantele. Sunt preponderente restaurantele algeriene, chiar daca mai exista pe ici, pe colo si cate un restaurant numai cu mancaruri pe baza de peste (gatite si in alt stil, nu doar algerian) sau cate o cafenea, unde se servesc si feluri de mancare internationale.
Conform opiniei multor turisti, Dar Lahlou trebuie sa fie pe primul loc in topul restaurantelor din Algiers. Acesta se afla in Pins Maritimes si este locul unde se serveste cel mai bun couscous din toata tara. Acesta este pregatit de o familie originara din Kabylie, ce gateste couscous de la varste fragede. Pentru abilitatea lor de a face couscous si pentru gustul deosebit pe care il are aceasta mancare, o data iesita din mainile lor, membrii familiei care lucreaza pentru acest restaurant au primit Medalia de aur pentru cel mai bun couscous din Mediterana in 2005. In afara de couscous, aici se mai servesc si tajine si fripturi de pui. O cina in acest restaurant costa in jur de 2.000 dinari algerieni.
Pe locul doi in topul preferintelor turistilor din Algiers se afla Le Magelan, un restaurant unde pestele este pus la loc de cinste. Adresa restaurantului este Rampe de la Pecherie. Acest restaurant este mult mai ieftin decat precedentul, un fel de mancare principal costand in jur de 200 dinari algerieni. Pasajul unde se afla restaurantul Le Magelan, intre Djemaa el-Djedid si port, pune la dispozitia turistilor multe restaurante pescaresti, dar acesta este cel mai bun dintre ele. In trecut, localul era cunoscut ca si “Sirena Marii”. Ca si in cazul altor restaurante din Algiers, alcoolul nu disponibil la Le Magelan.
In Place Port Said, poti manca iarasi foarte bine, la cafeneaua Tontonville. Cele mai populare feluri de mancare sunt couscous, tajinele si tocana de miel. Cafeneaua prezinta si o terasa. Felurile de mancare costa in jur de 300 dinari.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.