window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9455591-1');

Port-au-Prince

/Port-au-Prince

Port-au-Prince

Port-au-Prince este capitala statului Haiti, care se afla in Caraibe. Orasul avea in 2009 o populatie de aproape 900000 locuitori. Acesta are iesire la Golful Gonave, fapt ce a transformat Port-au-Prince intr-un loc infloritor, in special datorita comertului practicat cu alte natiuni. Orasul a fost considerat colonie franceza incepand cu anul 1749 si de atunci a ajuns sa fie cel mai mare oras al statului Haiti.

Numele de Port-au-Prince vine de la prima nava care a acostat in acest port si care se numea “Prince”. Aceasta era nava frantuzeasca a ajuns pe tarmurile statului Haiti in 1706. In timpul conducerii lui Jean-Jaques Dessalines, Port-au-Prince nu a fost capitala statului, deoarece acesta privea acest oras ca pe unul al sclavilor. Dupa moartea lui insa, Port-au-Prince a redevenit capitala. Chiar si dupa recapatarea acestui statut de capitala, haitienii inca se gandeau daca Port-au-Prince este cel mai potrivit oras pentru acest lucru, avand in minte si Petionville, o localitate asezata pe dealuri. Cu toate acestea, ideea cu Petionville nu a durat mult si Port-au-Prince a ramas capitala de drept.

In Port-au-Prince se poate ajunge cu avionul, masina sau autocarul. Nu exista trenuri care sa duca in Port-au-Prince. In interiorul orasului, cele mai populare mijloace de transport in comune sunt taptap-urile, sau taxiuri care pot transporta multi oameni. Nu exista grile de trafic, acestea plecand cand se umplu de oameni. Acelasi lucru se intampla si cu autobuzele sau autocarele. Pentru distante mai lungi, intre orase, exista companii care respecta anumite orare totusi, si care ofera si posibilitatea de a rezerva locuri cu o zi, doua, inainte de plecare.

Climatul din Port-au-Prince este tropical, cu temperaturi relativ constante si cu diferente mici intre zi si noapte. Exista un sezon ploios si unul secetos, primul fiind in martie si cel de-al doilea in noiembrie. Temperaturile cele mai mari se inregistreaza in iulie si august (38°C).

Port-au-Prince face acum parte dintr-o zona metropolitana, care include si asezarile de langa acest oras, zona care reprezinta casa pentru 3.5 milioane oameni. Cei mai multi sunt de origine africana, dar exista si minoritati spaniole, sirieni, libanezi. Haitienii get-beget traiesc mai mult in capitala statului Haiti si sunt in general oameni de afaceri.

Port-au-Prince este recunoscut pentru produsele manufacturate, pentru plantele care cresc aici si care se integreaza in suplimente nutritive, pentru textile si fabrici de ciment. In ciuda problemelor economice, industria, constructiile si turismul sunt cele care imping orasul inainte.

Moneda nationala haitiana este “la gourde”. Magazinele, muzeele, hotelurile si restaurantele accepta si dolari insa. Este de preferat sa ai totusi moneda nationala la tine, deoarece nu toate boutique-urile accepta alte monede. Ar fi pacat sa vezi un lucru care iti place si pe care vrei sa-l cumperi si sa afli ca magazinul nu accepta dolari americani, euro sau lire sterline, monede pe care ai putea sa le ai la tine.

Bancile unde poti sa schimbi monede sunt Scotiabank, Unibank si Sogebank. Exista si case de schimb valutar in Port-au-Prince, insa cea mai buna solutie in acest sens o ofera bancile.

Trebuie precizat ca Port-au-Prince se afla intr-un masiv proces de reconstructie, dupa cutremurul de pe 12 ianuarie 2010, care a afectat toata tara. Pierderile omenesti au fost raportate la 230000 de persoane, dar se crede ca acest numar este, in realitate, mult mai mare. De asemenea, multe cladiri au fost distruse, inclusiv hoteluri, cladiri guvernamentale (Palatul National si sediul ONU), spitale si foarte multe case particulare. Inainte de a te indrepta catre Haiti, consulta ambasada acestui stat pentru a vedea daca este sigur sa calatoresti acolo.

 

By |2018-09-09T22:25:04+03:00September 9th, 2018|Destinatie|0 Comments

Leave A Comment

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă. Faceți clic aici pentru a continua navigarea sau pentru a afla mai multe în politica noastră de cookie-uri aici. Accept și închid