window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9455591-1');

Obiective turistice in Rhodos

/Obiective turistice in Rhodos

Obiective turistice in Rhodos

Valea Fluturilor

Rhodos este de mult vestita pentru mostenirea culturala greaca bine conservata acolo, motiv pentru care UNESCO a declarat Orasul Vechi cu ruinele sale drept rezervatie. Oameni din intreaga lume vin pe insula pentru a se bucura de plajele curate si apa calda, de multitudinea de servicii  hoteliere si de exuberanta viata de noapte. Putini sunt insa cei care stiu ca, o data ajunsi acolo, pot avea parte de o experienta spectaculoasa in Valea Fluturilor.

 

Locul acesta se afla la aproximativ 27 de kilometri de orasul Rhodos si la numai 5 kilometri de satul Theologos, undeva in sud-estul insulei. Intregul peisaj se desfasoara pe o suprafata de aproximativ 1.5 kilometri, pe o vale strabatuta de raul Pelekanos, ale carui maluri in panta sunt acoperite de plopi batrani si intre care se face trecerea, din loc in loc, pe podete impletite din lemn.

 

Edenul nu e albastrul infinit al Egeei contopit cu cerul, ci verdele nesfarsit al Vaii Fluturilor. Devenita de ceva vreme obiectiv turistic, zona este unica in lume, peisajul este de-a dreptul rapitor, iar linistea care se intinde acolo, netulburata nici macar de susurul raului pare sa fi fost asezata de mana zeilor.

 

Ca orice alt coltisor din Grecia, si aceasta vale are legendele ei. Putinii localnici din zona sunt convinsi ca fluturii au fost adusi de italieni in 1930, cand, de fapt, cativa turisti, italieni intr-adevar, au fost primii care au descoperit aceasta minune naturala – milioane de fluturi din specia Quadripunctaria Poda, genul Panaxia. Totusi, sunt si cateva voci care sustin ca stramosii lor aflasera cu mult inainte de existenta fluturilor, asa incat adevarul ramane deocamdata neclar. Cert este insa ca abia dupa anul 1957 s-a raspandit vestea printre cei care vin sa-si petreaca sejurul aici, regiunea atragand tot mai multi curiosi.

 

Singura legenda care ramane inca pe picioarele ei este legata de Manastirea Kalopetra din apropiere, despre care se spune ca ar fi fost construita de printul Alexandros Ypsilantis, care si-a adus aici fata bolnava de tuberculoza. Lasata in grija unui servitor pe nume Pelekanos, tanara s-a indragostit de el, dar tatal a refuzat sa le binecuvanteze iubirea. Pelekanos s-ar fi sinucis apoi, iar localnicii au numit raul in amintirea lui.

 

Ceea ce se stie insa cu siguranta, este faptul ca milioanele de fluturi vin in fiecare an in aceasta vale, in perioada mai – septembrie, atrasi de umezeala ridicata si de bogatia frunzelor cu care se pot hrani. La sfarsitul acestei perioade, se imperecheaza, masculii mor, iar femelele isi continua zborul, ajungand uneori la 25 de kilometri distanta, unde depun ouale in locuri sigure si intunecate, dupa care si viata lor se sfarseste.

 

Oamenii care poposesc aici sunt pur si simplu fascinati de frumusetea peisajului desprins parca din alta lume. Este, pana la urma, o forma de delectare low cost, singurul pret solicitat fiind pentru asigurarea transportului pentru cei care vin direct de la aeroportul situat la numai 10 km distanta. Cei cu dare de mana pot contracta si un ghid, dar, de cele mai multe ori, turistii se descurca fie pe cont propriu, fie inchiriaza o masina chiar de lahotelul la care sunt cazati. Pretul pentru asemenea servicii porneste de la 30 – 60 de euro pentru o zi, in functie de masina dorita, pana la 150 – 270 de euro pentru o saptamana intreaga.

 

Singura problema pe care o poate ridica aceasta experienta are in vedere modul in care vizitatorii ar afecta acest ciclu al naturii. Valurile de turisti sositi an dupa an sperie micile insecte, care au inceput sa se retraga in locuri tot mai ferite, din cauza galagiei pe care o fac oamenii. In acelasi timp, numarul lor a scazut dramatic, asa ca toata lumea este sfatuita sa evite orice fel de zgomot pe cat posibil.

 

Pe langa spectacolul gratuit oferit de acesti fluturi si de meandrele si micile cascade ale raului Pelekanos, mai exista si cateva servicii contra cost – tavernele pitoresti, situate la inaltime, cu vedere catre intreaga vale si paradisul acvatic de acolo, pot oferi oricand turistilor din Rhodos un pranz consistent si o bautura racoritoare.

 

By |2018-09-12T13:21:51+03:00September 12th, 2018|Recomandare|0 Comments

Leave A Comment

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă. Faceți clic aici pentru a continua navigarea sau pentru a afla mai multe în politica noastră de cookie-uri aici. Accept și închid