window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9455591-1');

Pavilionul Rosa Mota

/Pavilionul Rosa Mota

Pavilionul Rosa Mota

Porto, cel de-al doilea oras ca marime, dupa Lisabona, din Portugalia, denumit si Oporto, este renumit pentru vinul sau de buna calitate si datorita echipei de fotbal. Numai prin aceste doua importante detalii, se pot spune multe despre orasul Porto. In primul rand, se poate intui ca orasul prezinta numeroase dealuri propice cresterii vitei de vie. Este o intuitie devenita realitate, orasul fiind construit pe dealuri care ofera o priveliste deosebita, in special asupra raului Duouro. In al doilea rand, se poate observa interesul pentru sporturi, si nu numai pentru fotbal, ci si pentru alte evenimente sportive importante. Dar ceea nu se poate intui este interesul locuitorilor din Porto pentru cultura si natura.

 

Insa, odata ajunsi in Porto, dupa o mica dezmortire, puteti incepe sa observati cat de mare este acest interes al locuitorilor pentru tot ceea ce inseamna viata artistica, sportiva si culturala. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa va incepeti periplul pe strazile orasului, pe aleile invechite ale centrului vechi si imprejurimi. Veti descoperi astfel nenumarate oportunitati de a intra in viata culturala a orasului, dar si de a afla  mai multe despre locuitorii sai. Astfel, vizite la diverse muzee, precum Muzeul David, un muzeu deosebit care ii prezinta pe toti acei David importanti ai istoriei, unde puteti intra gratuit daca dovediti ca purtati acest nume; muzeul de fotografie sau Libraria Lello, una din cele mai vechi si mai deosebite librarii din Europa, cu un interior deosebit vor deveni vizite pe care vi le veti aminti cu drag dupa ce va veti ntoarce acasa.

 

Dar o vizita prin Porto nu poate fi una completa daca nu va petreceti cateva ore in gradinile Pavilionului Rosa Mota, gradini unde veti descoperi un mini paradis de relaxare si frumos. In primul rand, va veti plimba pe alei serpuite, strajuite de o oaza de verdeata. Veti descoperi aici o vegetatie luxurianta, formata din diverse tipuri de plante si arbori, amenajate atat de frumos incat nu puteti crede ca sunteti in mijlocul unui oras, ci in mijlocul naturii. Totodata, veti descoperi ca gradinile ce imprejmuiesc Pavilionul Rosa Mota abordeaza diverse teme, precum Gradina Sentimentelor, Gradina Plantelor Aromatice sau Gradina cu Trandafiri. Si fiindca nici o gradina nu poate fi numita in acest fel daca nu este populata si de diferite alte vietuitoare, veti descoperi aici ca muzica facuta de pasari nu poate fi intrecuta decat de frumusetea paunilor care se plimba prin gradinile pavilionului.

 

Tot in gradinile care incercuiesc Pavilionul Rosa Mota veti putea admira elegante fantani arteziene si nu numai, statui alegorice si, bineinteles, pavilionul in sine. Acest pavilion a fost, la origine, un palat din sticla si fier, construit dupa modelul Palatului de Cristal din Londra. Pana in momentul in care a fost demolat, in anul 1956, constructia a avut aceeasi denumire amintita mai devreme, pentru ca apoi sa poarte numele de Pavilionul Rosa Mota, sau Pavilionul Sporturilor, intrucat aici au loc, destul de des, nenumarate evenimente sportive. Nu numai atat, dar in Pavilionul Rosa Mota au loc si diverse concerte si reprezentatii artistice, care atesta, asa cum am spus mai devreme, interesul localnicilor pentru cultura.

 

Astfel, daca doriti sa patrundeti in lumea oferita de orasul Porto, cu tot ceea ce inseamna el, acest obiectiv turstic nu trebuie ratat. Veti avea sansa sa faceti cunostinta, indirect, bineinteles, cu arhitectul peisagist Emilio David, proiectantul gradinilor tematce, dar si cu viata sportiva a celor ce locuiesc in Porto. Iar in momentul in care veti ajunge pe aleea Avenida das Tilias, va veti lasa cuprinsi de farmecul oferit de raul Douro, care se va vedea curgand prin oras ca o cingatoare argintie.

By |2018-09-12T13:21:51+03:00September 12th, 2018|Recomandare|0 Comments

Leave A Comment

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă. Faceți clic aici pentru a continua navigarea sau pentru a afla mai multe în politica noastră de cookie-uri aici. Accept și închid