Pentru un oras cu suprafata destul de redusa, numarul de muzee si galerii de arta intalnite in Oslo este destul de consistent. Centrul acestui oras este compact, fiind locul unde o sa aveti posibilitatea de a admira cladirile ce aduc aminte de perioada medievala, cat si parcurile si verdeata. La o distanta scurta de inima orasului intalnim cateva cartiere care au un aer foarte placut ce le face solutia perfecta pentru o plimbare relaxanta sau cumparaturi.
Castelul Akersus a fost ridicat in anul 1299 la ordinul dat de catre regele Haakon Magnusson. Pe parcursul intregii sale istorii, acest castel a fost in mai multe randuri partial afectat, fiind ulterior reparat, fortificat si renovat. Turnul medieval central cat si zidurile antice ale acestei fortarete impozante domina acea zona. Renovat in secolul al XVI-lea, castelul a primit sali de banchet care au fost construite deasupra celulelor medievale aflate in labirintul de dedesubt. Aici o sa intalnim si Muzeul Rezistentei unde puteti admira exponate ce fac referire la ocupatia nazista a tarii.
Daca doriti sa petreceti un sejur in Oslo, va recomandam Radhus, cladiri germane moderne situate pe malul apei cu fata spre fiord. Acestea au fost inaugurate in anul 1950 pentru a celebra a 900-a aniversare a orasului. In interior intalnim picturi murale si fresce care compenseaza intr-un fel soliditatea exteriorului. Temele predominante ale picturilor sunt cele ce fac referire la istoria si cultura tarii, descriind mitologia vikingilor si viata de zi cu zi. Este locul in care an de an se acorda Premiul Nobel pentru Pace.
Dupa ce va cazati la un hotel din Oslo, va recomandam o vizita pe la Galeria Nationala care gazduieste o colectie de arta destul de consistenta dinainte de anul 1945. Aici intalnim opere precum cele ale lui Picasso, Gauguin, El Greco si Cezanne. De asemenea, printre cele mai importante atractii amintim si operele din perioada romantica nationala.
Pentru ceva mai relaxant in Oslo, exista Frognerbadet – un complex de piscine in aer liber, foarte popular in randul turistilor pe perioada sezonului cald. Este dotat cu nu mai putin de trei piscine in aer liber, una dintre ele fiind pentru sarituri. De asemenea, exista numeroase tobogane cat si sectiuni separate pentru copii si adulti. Daca va hotarati sa mergeti aici la sfarsit de saptamana, pregatiti-va sa stati la niste coza care parca nu se mai termina.
Urmatoarea noastra sugestie este pentru Muzeul de Istorie din Oslo care reuneste de fapt trei muzee diferite. Poate cel mai interesant dintre acestea este Muzeul National de Antichitati, unde intalnim exponate ce dateaza inca din era vikingilor: ornamente, monede, bijuterii si comoara Hon din secolul al IX-lea, care este cea mai mare de acest gen din Scandinavia. De asemenea, nu trebuie ratata sectiunea de arta medievala ce include tavane si usi pictate ale bisericii „Al stave” care a fost ridicata la inceputul secolului al XIV-lea. Myntkabinettet se regaseste la nivelul doi al cladirii si include o colectie de monede norvegiene foarte vechi, unele datand inca din secolul al X-lea. Aici mai aveti posibilitatea de a admira si Muzeul Etnografic care cuprinde exponate din Asia, Africa, cat si cele doua Americi.
Cu biletul de avion catre Oslo in buzunar, este de preferat sa va notati in lista de activitati si o vizita la Muzeul Corabiilor Vikinge. Acesta este situat in peninsula Bygdøy si este locul unde sunt expuse nu mai putin de trei nave vikinge care au fost recuperate din sudul tarii din unele morminte care dateaza din perioada secolului al IX-lea. Aceste nave se afla toate intr-o conditie foarte buna si asta datorita faptului ca au fost imbalsamate cu un ulei, asemanator ritualului de inmormantare.
La vremea lor, aceste nave erau folosite ca adevarate morminte pentru regii vikingi, acestia fiind ingropati impreuna cu toate lucrurile de care se zicea ca ar avea nevoie in viata de apoi. Dintre toate aceste nave, cea care iese in evidenta este Gokstad si asta pentru ca nu numai este cea mai mare, ci si datorita faptului ca este cea mai bine pastrata. In ceea ce priveste pe cea mai bine lucrata, aceasta ar fi Oseberg, o navar care are un numar considerabil de ornamente.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.