window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9455591-1');

Capela Sansevero

/Capela Sansevero

Capela Sansevero

Oras din sudul Italiei cu o istorie deosebita, trecand de la colonie greceasca la capitala a regatului Sicilia si apoi devenind ceea ce este astazi, un oras intr-o tara independenta cu o cultura vasta si locuri unde arta este pur si simplu infloritoare, Napoli este recunocut ca fiind si un oras in care spiritualitatea si simtul crestin sunt foarte bine conturate. Marturie acestei afirmatii stau numeroasele biserici, basilici si manastiri care au fost construite aici, numarul lor ajungand la aproape 300. Dintre toate acestea, cea mai cunoscuta in lume si pretuita de localnici este Catedrala Napoli.

 

Aceasta catedrala este dedicata Adormirii Maicii Domnului, dar ea este cunocuta mai mult datorita Sf. Gennaro, patronul orasului si cel care anual aduce mii de credinciosi sa-i vada miracolul. Se crede si se spune ca, daca sangele Sf Gennaro nu devine lichid in cele doua zile pe an cand este adus in fata credinciosilor, si anume in prima sambata din Mai si pe 19 septembrie, un mare dezastru va avea loc in Napoli. Astfel, mii de credinciosi vin in aceste zile sa vada ce se va intampla in anul acesta si sa vada cum sangele acestui sfant devine lichid, credinta lor creand un dialog intim cu Dumnezeu care nu se aude, ci doar se simte. Loc al credintei, Domul din Napoli este si scaunul Arhiepiscopului din Napoli si locul unde se odihnesc, in primul rand, Sf Gennaro, apoi Papa Inocentiu IV, Carol I de Napoli si Sf Restituta.

 

Daca in continuare doriti sa ramaneti in planul spiritualitatii din Napoli, atunci cu siguranta ar trebui sa va indreptati pasii spre Capela Sansevero. Legendele care stau la baza constructiei acestei capele au in centru imaginea Madonnei, care, datorita credintei, reuseste sa faca doua miracole. Primul incident care sta la baza ridicarii acestui edificiu religios este cel petrecut in jurul anului 1590, cand un om nevinovat era dus la inchisoare, urmand drumul ce trecea prin fata gradinii palatului di Sangro, cand a vazut,intr-un zid cazut, imaginea Fecioarei. Promitand acesteia ca ii va aduce o lampa de argint si o inchinare daca i se recunoaste nevinovatia, a trebuit sa se tina de cuvand in momentul in care acest lucru s-a intamplat.

 

Ce-a de-a doua legenda care sta la baza constructiei Capelei Sansevero este legata de ducele de Torremaggiore, Giovan Francesco di Sangro, care era grav bolnav. Dupa ce s-a rugat Fecioarei el s-a insanatosit in mod miraculos, astfel incat s-a hotarat sa ridice o capela mica pe care a numit-o Santa Maria della Pieta, recunoscuta si sub numele de Pietatella, in locul unde a aparut imaginea pentru prima oara. Cu toate acestea, fiul lui Giovan Francesco este cel care a inceput sa aduca Capela Sansevero la ceea ce este ea astazi. Alessandro di Sangro, patriarh de Alexandria, a inceput, in secolul XVII, sa transforme aceasta capela mica intr-un loc in care sa se odihneasca familia sa, transformand capela intr-un mausoleu care sa gazduiasca mormintele stramosilor sai.

 

Astazi, din acea constructie care dateaza de la inceputul secolului XVII nu s-au mai pastrat decat arhitectura generala a cladirii si forma ei, precum si decoratiile de diverse culori, alaturi de patru morminte din multele care au existat aici. Ceea ce se pastreaza azi si multele opere de arta pe care le puteti admira in Capela Sansevero sunt ceea ce au ramas mostenire de la cel de-al saptelea print de Sansevero, Raimundo di Sangro, care a reconstruit si oranduit capela dupa bunul sau plac.

 

Desi arta secolului al XVII care ar fi trebuit sa se vada si astazi este umbrita de cea a secolului XVIII, adusa de Raimundo di Sangro, Capela Sansevero este acea capela care reuseste sa-si pastreze maretia si frumusetea datorita spiritualitatii care razbate de aici, dar si datorita aerului legendar pe care il are.

By |2018-09-12T13:21:51+03:00September 12th, 2018|Recomandare|0 Comments

Leave A Comment

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă. Faceți clic aici pentru a continua navigarea sau pentru a afla mai multe în politica noastră de cookie-uri aici. Accept și închid