window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9455591-1');

Glasgow Tower

/Glasgow Tower

Glasgow Tower

Turistii sunt, de regula, pasionati de drumetii, expeditii sau itinerarii solicitante. Cu toate acestea, cei mai multi nu vor refuza niciodata oportunitatea de a o lua pe scurtatura, atunci cand au acces la cel mai inalt punct al regiunii pe care o viziteaza. O asemenea experienta incanta ochiul cu cele mai spectaculoase privelisti, imaginile savurate astfel fiind cu adevarat unice. Asa ca strainii sositi la Glasgow se pot bucura de o privire de ansamblu, de la 127 de metri inaltime, din varful turnului cu acelasi nume.

 

Singurul de acest tip din lume, Glasgow Tower se poate roti in intregime la 360 de grade, motiv pentru care si-a castigat de mult locul in Cartea Recordurilor. Fiind insa in acelasi timp si cea mai inalta constructie din Scotia, experienta traita de cei care ajung in varful lui este echivalenta cu aceea a unui tur al orasului cu elicopterul.

 

In mod normal, turnul sta cat se poate de nemiscat, proprietatile rotative fiind destinate exclusiv pentru protectia impotriva vanturilor puternice. Impresionanta constructie, devenita unul dintre cele mai populareobiective turistice din Glasgow, este produsul arhitectului Richard Horden, care, impreuna cu asociatii sai, a pus bazele proiectului, dupa ce a castigat proiectul de licitatia la care se inscrisesera 352 de alti competitori.

 

Rezultatul a constat intr-o constructie aerodinamica, acoperita cu folie speciala pentru reducerea rezistentei in fata curentilor de aer si 300 de tone de ciment turnate pe o fundatie adanca de 20 de metri. Greutatea totala a turnului este echivalenta cu cea a 30 de autobuze cu etaj, traditionalele double-decker englezesti.

 

Platforma din varful turnului a fost proiectata pentru a putea gazdui 12 persoane. Totusi, in general, nu se aventureaza spre inaltimile cerului mai mult de sase turisti si un ghid. Accesul se face fie prin intermediul a doua lifturi, fie printr-un efort considerabil care presupune urcarea celor 523 de trepte metalice care se intind de la baza pana sus. Ele servesc si ca iesire de urgenta, dar, in contextul in care cu litful se poate cobori in doua minute, este lesne de inteles cat de increzatori ar fi turistii pusi in situatia de a cobori de urgenta cateva sute de trepte. Si pentru ca inimile curajosilor sa se mai stranga un pic, intreaga constructie are o baza cu un diametru de numai 65 de centimetri patrati.

 

Desi asezat chiar in bataia vantului, impresionantul monument Glasgow Tower nu este lasat in voia sortii. Cele 6 motoare ale sale sunt controlate de un computer deosebit de performant, capabil sa faca toate calculele necesare pentru a stabili cu exactitate directia si unghiul la care trebuie inclinat turnul pentru a reduce la maxim rezistenta opusa vantului dar, mai ales, pentru a asigura stabilitatea turnului.

Lasand la o parte riscurile, benefiicile sunt totusi considerabile, caci, din varful turnului, privelistea este de nedescris. Turistii pot admira de acolo cursul raului Clyde, vaporasul cu zbaturi Waverley, macaralele Dockland, Universitatea Glasgow, spitalele Queen Mother’s si Yorkhill, cu arhitectura lor impresionanta, respectiv stadionul de soccer Ibrox.

 

Cei suficient de indrazneti sunt asteptati sa incerce aceasta experienta cu adevarat inaltatoare in orice zi a saptamanii, intre orele 10.00 si 17.00. Tariful este de numai 2.5 lire de persoana, dar cei care ajung aici vor ceda automat si ispitei de a vizita Science Mall cu cele peste 300 de magazine ale sale sau cinematograful IMAx, cu un ecran cu o latime echivalenta cu a cincea parte din lungimea unui teren de fotbal si cu un sistem audio digital de 12.000 de watti.

 

Pentru a ajunge la Glasgow Tower, turistii au patru optiuni. Autobuzul cu numarul 89/90; masina personala, dar destul de greu pentru ca este necesara o foarte buna orientare in spatiu; trenul, de la gara Glasgow Center pana la statia SECC, de unde va trebui traversat unul din cele doua poduri, Millennium sau Bell; si, nu in ultimul rand, metroul, turnul fiind la 10 minute de mers pe jos in stanga statiei Cessnock. Oricum, exista numeroase indicatoare maron care sa-i ghideze pe cei interesati, iar ospitalitatea localnicilor le poate fi acestora de si mai mare ajutor.

 

 

By |2018-09-12T13:21:51+03:00September 12th, 2018|Recomandare|0 Comments

Leave A Comment

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă. Faceți clic aici pentru a continua navigarea sau pentru a afla mai multe în politica noastră de cookie-uri aici. Accept și închid