Capitala Belgiei este prin excelenta vatra multilingvistica a francezilor, valonilor, flamanzilor si germanilor. Pretentiile acestui oras sunt mari in ceea ce priveste efervescenta culturala, de aceea pentru iubitorii de istorie si arta, Bruxelles poate fi vazut si ca un ansamblu muzeal de exceptie. In patrimoniul cultural si ahitectural al Belgiei se afla capodopere in stil Art Deco ale lui Bozar si Victor Horta.
Unul dintre spatiile ample care gazduiesc numeroase expozitii culturale nationale si internationale este Palais des Beax-Arts. Mixul de stiluri si curente inspirationale care prind viata prin diversele activitati artistice in aceasta cladire atrage un public larg: cupluri, familii si copii. Evantaiul de desfasurari culturale cuprinde evenimente muzicale, expozitii de arte plastice, literatura, arhitectura, teatru si cinema sau dans.
Muzeul Regal de Arte Frumoase este complex si extravagant si cuprinde cele doua muzee: Muzeul de Arta Veche si cel de Arta Noua. Cladirea insasi este o superba piesa de arhitectura care atrage privirile celor care se afla in trecere, si ii imbie pe cei care beneiciaza de o sedere mai lunga in oras in a explora interiorul muzeului. Pasionatii de arta veche vor primi cu siguranta o lectie serioasa de istoria artei in decursul unei vizite la acest muzeu. Faimoasele picturi religioase ale flamandului Rubens sunt de gasit in acest loc, precum si cateva capodopere moderne si contemporane ale lui Salvado Dali, Picasso sau Rene Magritte.
Bruxelles este o capitala de o pluralitate de directii si stiluri extraordinara! El poate fi interpretat ca un oras simbolic, umoristic (in special cu tenta neagra), bizar sau pur artistic. Creativ, comic si versatil, orasul este o surpriza placuta pentru turistii din afara Europei.
Cei care vor sa se indulceasca la propriu si la figurat pot vizita traditionalul Muzeu al Ciocolatei. Consumul de ciocolata din Belgia este imens, sau „normal” daca e sa luam in considerare faptul ca locuitorii consuma anual in jur de 9 kilograme de ciocolata! Istoria boabei de cacao este de faptul elementul cheie al traditiei in ceea ce priveste acest muzeu si infiintarea lui. Intrebarea retorica este: cine nu adora ciocolata? Insa nu toti cei care sunt impatimiti ai acestui tip de dulce sunt si cunoscatori ai istoriei ciocolatei. De aceea muzeul poate trezi curiozitati dintre cele mai ascunse chiar si in randul celor total nepasionati de traditii si retete. Muzeul Ciocolatei belgiene se afla in colt cu Piata Mare si este deschis de marti pana vineri intre orele 10.00 si 15.00. Poti cumpara, sau te poti doar uita – asta in cazul in care esti stapan pe simturile tale!
Un alt Muzeu impresionant este cel al lui Victor Horta. Arhitectura si stilul Art Nouveau, precum si decoratiunile inspirate din natura pot fi admirata in special din afara cladirii, si pentru simplul fapt ca in interior nu exista nimic de vazut. Muzeul este de fapt casa in care a locuit celebrul Horta, decorata exterior in stilul creativ specific artistului.
Muzeul de Benzi Desenate face parte din ciclul muzeelor umoristice ale orasului. Belgienii sunt renumiti pentru apetitul puternic dezvoltat pentru umorul negru si bizar in ceea ce priveste artele ilustrate. Cladirea este opera aceluiasi Victor Horta si are in expozitie aproximativ 700 de lucrari de benzi desenate realizate de diversi autori celebri. Lucurile inspira, insa ele impresioneaza si la nivel de istorie si disciplina.
Pe lista muzeelor care nu trebuiesc ratate odata ajunsi in Bruxelles mai amintim: Muzeul Regal al Republicii Central-Africane, Muzeul artei moderne, Mini-Europa Bruxelles si Muzeul Ixelles Bruxelles.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.