window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9455591-1');

Mexic

/Mexic

Mexic

Mexic este o republica federala constitutionala din America de Nord. Mexic are ca vecini: Statele Unite ale Americii, in partea de nord, Guatemala si Belize in partea de sud-est. In sud, se afla Oceanul Pacific si Marea Caraibilor. Ca suprafata, Mexic are peste 2 milioane km patrati si este cea de-a cincea tara de pe continentul american. Este in acelasi timp tara in care cei mai multi locuitori vorbesc limba spaniola.

 

Mexic este considerata o tara dezvoltata din punct de vedere economic, dar mare parte din economia sa actuala se bazeaza pe partenerii sai externi, semnatari ai Acordului de Comert Liber in America de Nord, NAFTA, si in special Statelor Unite, care au inlesnit exporturile catre Mexic, precum si importurile din aceasta tara pe teritoriul SUA.

 

Din punct de vedere al locurilor protejate de UNESCO, Mexic se claseaza pe locul 5 in intreaga lume. Este o tara foarte vizitata, avand in jur de 20 milioane de turisti anual.

 

Cei care merg in Mexic sunt interesati mai ales de civilizatiile antice. In timpuri trecute, prin Mexic au trecut mai multe triburi nomade, unul dintre ele fiind reprezentat de tolteci. In timp ce zona centrala a fost reprezentata de tolteci, Oaxaca, o regiune a Mexicului, a fost condusa de mixteci. Zona Chichen Itza, care este foarte populara in ziua de astazi, a fost locul unde au trait mayasii. Dar ca orice popor nomad, acestia se mutau din loc in loc, lasand posibilitatea altor civilizatii sa se nasca. Mexicul nu este recunoscut neaparat pentru artefactele toltece sau mayase, care se gasesc cu prisosinta in alte zone ale Americii, ci pentru cultura azteca.

 

Aztecii au fost un popor foarte sangeros. Practicau sacrificii umane la scara larga, crezand ca o fac in numele zeilor sau mai mult, ca aceia care o fac, sunt ei insisi zei. Aztecii nu erau singurii care aveau ritualuri inspaimantatoare, dar ei erau cei mai violenti si omorau cei mai multi oameni. S-a vehiculat ca victimele erau, in general, prizonieri din alte triburi, dar adevarul este ca multi dintre cei sacrificati erau chiar azteci. Din fericire, obiceiurile sangeroase au incetat o data cu interventiile spaniolului Hernan Cortes. Acesta a ajuns pe coasta Veracruzului in februarie 1519 si in 2 ani de zile, a invins populatia azteca.

 

De atunci si pana in ziua de astazi, Mexicul a trecut prin schimbari semnificative. De la conducatori care omorau cu o cruzime de neimaginat, cum era Moctezuma II, care si el la randul lui a fost omorat o data cu invazia spaniola, si pana la lideri politici de o mare finete in exprimare si comportament, Mexicul a cunoscut diferite tipuri de guvernare.

 

Mexicul are o geografie reprezentata de insule, munti, campii, plaje intinse si dealuri. Cei mai importanti munti din Mexic sunt Sierra Madre, care sunt continuarea Muntilor Stancosi din SUA. Mexic prezinta de asemenea un numar periculos de vulcani: Popocatepetl, Pico de Orizaba, Nevado de Toluca si Iztaccihuatl.

 

Clima din Mexic este diferita in functie de formele de relief. Mexicul este o tara prin care trece Tropicul Racului. In mod normal, se considera ca exista zone temperate si tropicale. Exista munti in care zapada este permanenta si exista si zone de campie cu anotimpuri exact ca in Europa. In Mexic, temperaturile depasesc 50 grade Celsius pe timp de vara. Iernile sunt blande la campie. La 2000 – 3000 m altitudine insa, situatia este evident alta.

By |2018-09-12T13:20:36+03:00September 12th, 2018|Tara|0 Comments

Leave A Comment

Mexic

Ciudad de Mexico este capitala statului Mexic si totodata cel mai important oras al acestei tari din punct de vedere politic, cultural, educational si financiar. Populatia din Ciudad de Mexico este mai mare de 8.8 milioane locuitori. Ca si suprafata, Ciudad de Mexico are 1485 km patrati. Orasul a fost fondat de poporul numit Mexica in trecut, care mai tarziu au fost cunoscuti ca si Azteci. Orasul vechi nu se numea Ciudat de Mexico sau Mexico City cum este cunoscut in prezent de vorbitorii de limba engleza, ci Tenochtitlan. Limba vorbita de tribul Mexica era Nahuatl. Acestia migrasera spre zona unde astazi exista Ciudad de Mexico din valea Mexicului, locul unde traisera inaintea lor toltecii.

 

Exista multe legende legate de modul in care orasul Ciudad de Mexico a fost format, dar un lucru este cert: aztecii au fost primii care s-au asezat aici. Dupa ce Hernan Cortes i-a invins, limba vorbita in zona a devenit spaniola, acesta fiind un conducator din Spania. Conform scrierilor timpului, Cortes a vazut Tenochtitlan pentru prima data pe 5 noiembrie 1519. La venirea spaniolilor, orasul a fost distrus in intregime, si pentru ca spaniolii doreau exterminarea Aztecilor, dar si pentru ca trebuia impusa noua ordine si aceasta nu se putea infatisa intr-un loc cu asezari aztece. Orasul a fost reconstruit apoi de catre spanioli. In prezent, orasul este o adevarata metropola, chiar daca Mexicul nu se afla printre cele mai bogate state din lume. Aici exista cladiri inalte, un turism promovat foarte bine atat in tara, cat si in strainatate, foarte multe locuri de munca pentru cei care cauta un trai mai bun in capitala tarii, multe companii performante si o cultura impresionanta, prezentata de muzee si centre culturale. Si shopping-ul este la cote inalte in Ciudad de Mexico, cele mai apreciate suveniruri fiind cele facute manual. Se stie ca in Mexic, munca manuala este destul de ieftina, tocmai de aceea si suvenirurile au preturi atragatoare. Multi straini raman fideli bijuteriilor facute de artizani mexicani, tehnologia si posibilitatile de astazi facand posibile si exportul lor mult mai usor decat in trecut.

 

Din punct de vedere geografic, Ciudad de Mexico este localizat in valea Mexicului, mai bine cunoscuta ca Bazinul Mexicului. Aceasta vale se afla pe cel mai inalt platou vulcanic din Mexic, care are o altitudine minima de 2200 m. Ciudad de Mexico este asadar o zona vulcanica, acest lucru fiind foarte bun pentru agricultura locului. Cu toate riscurile, orasul beneficiaza de foarte multi turisti in fiecare an.

 

Clima din Ciudad de Mexico este subtropicala. Portiunea din vale dispune de mai putine precipitatii, in comparatie cu zonele mai inalte, unde ploile, dar si zapezile sunt abundente. Exista si regiuni secetoase, cum ar fi regiunea Gustavo A. Madero.

 

Cand va planificati vacanta in Ciudad de Mexico, trebuie sa fiti atenti sa nu existe vreo avertizare de ciclon, deoarece acestea sunt foarte periculoase si trebuie evitate. Din fericire, Mexicul dispune de sisteme anti-ciclon, care functioneaza in parametri optimi, limitand dezastrele.

By |2018-09-09T22:25:04+03:00September 9th, 2018|Destinatie|0 Comments

Leave A Comment

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă. Faceți clic aici pentru a continua navigarea sau pentru a afla mai multe în politica noastră de cookie-uri aici. Accept și închid