window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9455591-1');

Lyon

/Lyon

Lyon

Lyon – este unul dintre marile orase ale Frantei pozitionat chiar in centrul tarii. Ca moneda pentru cumparaturi, la fel ca pe tot teritoriul Frantei, este folosit euro. Acest oras este recunoscut pentru industria de matase si preparatele gastronomice care fac din bucataria restaurantelor o experienta culinara de neuitat. De fapt Lyonul se afla in Rhone Valley, locul unde se gasesc  zone intregi de podgorii ce aduc in magazinele specializate vinuri nobile, albe si rosii. Cunoscatorii din domeniul vinului impart Rhone Valley in doua sub-zone: cea de sud si cea de nord. Ca oras Lyon face parte din zona metropolitana si este unul din orasele vechi, alaturi de Villeurbanne si Villefranche-sur-Saone.

 

Cele doua zone alatura constructiile noi cu cele vechi care inca pastreaza urmele arhitectonice din secolele trecute. Supranumit si capitala gastronomica a lumii, Lyon este situat intre raurile Rhone si Saone, in sud-vestul Frantei. Tot in acest oras s-a nascut si cinematografia ca arta, de aceea este renumit pentru potentialul sau cultural si aportul adus artelor frumoase. Orasul a fost cladit de romani, fapt ce a ramas vizibil in arhitectura constructiilor care poarta semnele marelui imperiu. In Lyon inc sunt zone atat de bine conservate din punct de vedere istoric ca au fost trecute in patrimoniul cultural al UNESCO. Contrastele sunt insa parte a acestei zone a Frantei.

 

De multe ori Lyon a fost vazut ca un spatiu intunecat, un oras gri si trist din cauza erorilor de constructie urbanistica ce au aparut de-a lungul timpului. Un exemplu sunt liniile de cale ferata care traverseaza orasul. Dar poate aceste lucruri il fac atat de unic din punct de vedere arhitectural. Este un spatiu vibrant, dinamic din punct de vedere demografic, un loc asezat strategic la confluenta dintre nordul si sudul Europei. Aici an de an vin studenti straini pentru a fi parte a mostenirii culturale pe care o transmite Franta pe acest batran continent. De Lyon este legat si numele multor personalitati care au locuit si lucrat aici si care si-au pus amprenta in progresul mondial.

 

De mentionat sunt: doctorul Francois Rabelais, fizicianul A. M. Ampere, scriitorul Antoine St-Exupery, Barthelemy Thimonnier, inventatorul masinii de cusut, Joseph-Marie Jaquard, fratii Montgolfier, care au construit primul balon cu aer cald si fratii Lumiere, inventatorii cinematografului. In aceasta splendoare de oras, un sejur de patru zile, cu cazare la un hotel de 2 stele cu mic dejun inclus si bilete de avion consta in jur de 300 de euro de persoana. Pentru cei care vor sa descopere pe cont propiu acest oras, in Lyon se ajunge relativ usor cu avionul, gratie terminalelor prezente aici. Lyon’s Saint-Exupéry Airport se afla la 25 de km este de acest oras cosmopolit si este unul din aeroporturile care s-au dezvoltat rapid si au atras spre acesta zona milioane de turisti.

Pentru a ajunge in Lyon cu avionul se poate folosi si aeroportul din Grenoble, care se afla de fapt la jumatatea distantei dintre Lyon si Grenoble si este folosit in mod special de companiile low-cost care au spre si dinspre acest terminal curse regulate ce conecteaza alte orase mari ale Europei. Dupa aterizare, turistii au la dispozitie autobuze care deservesc ca mijloace de transport rapide pentru cei care se vor caza in vacanta la Lyon. Pentru pasionatii de vinuri frantuzesti, Lyon este un spatiu ideal care imbina binefaceriile licorii lui Bachus cu bucataria franceza. De aici si turismul care se practica la podgoriile din zona. Pentru a beneficia de o astfel de vacanta este important un mijloc de transport comod si rapid. In acest caz masina este alegerea ideala. Autoturismele se pot inchiria din apropierea aeroporturilor, unde exista centre ce contra unei taxe de cativa euro lasa la indemana turistilor marca si tipul de masina aleasa. Acest lucru ii ajuta pe vizitatori sa se deplaseze cat mai bine de la o podgorie la alta si in acelasi timp sa viziteze obiectivele turistice din Lyon.

 

Este bine de stiut ca in oras parcarea este contra cost iar pentru cei care nu se incumeta sa o achite, amenda este substantiala. Pentru fiecare oprire neregulamentara si fara bilet de parcare turistii vor plati in jur de 11 euro. In acelasi timp exista si zone cu parcarea interzisa, iar cei care lasa masina acolo se vor alege cu o amenda de 35 de euro.

 

By |2018-09-09T22:25:04+03:00September 9th, 2018|Destinatie|0 Comments

Leave A Comment

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă. Faceți clic aici pentru a continua navigarea sau pentru a afla mai multe în politica noastră de cookie-uri aici. Accept și închid