window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9455591-1');

Jamaica

/Jamaica

Jamaica

Jamaica este un stat in Antilele Mari, cu capitala la Kingston, si care are o suprafata de 10990 km patrati. Jamaica este o insula in Marea Caraibilor, situata la aproximativ 145 km de Cuba si la 191 km de Hispaniola, o alta insula din Marea Caraibilor, care include Republica Dominicana si Haiti. Locuitorii din Jamaica se numesc Taino; tot ei au fost cei care au dat denumirea de Jamaica acestei tari. Numele oficial este “Xaymaca” si inseamna “Pamantul Lemnului si Apei” sau “Pamantul Izvoarelor”, aratand in acelasi timp care este resursa cea mai pretioasa din Jamaica: apa. Aceasta tara este mandra de a avea o istorie bogata, peisaje care iti taie rasuflarea si o cultura influenta.

 

Jamaica a fost colonizata de natiunea spaniola, pentru ca incepand cu anul 1655, sa-si schimbe conducatorii in persoanele monarhilor englezi. Spaniolii numeau locul acesta “Santiago”; englezii au fost cei care i-au schimbat denumirea in Jamaica, luand in considerare limba Taino. In ziua de astazi, Jamaica este un stat de sine statator, castigandu-si independenta fata de englezi la 6 august 1962.

 

Populatia tarii este de 2.8 milioane, ceea ce o face sa fie cea de-a treia tara vorbitoare de limba engleza din America, in ceea ce priveste numarul de locuitori. Primele doua sunt Statele Unite si Canada.

 

Forma de guvernamant in Jamaica este o combinatie intre republica democrata si monarhie constitutionala, ca si in cazul altor state din Caraibe. Chiar daca este un stat independent conform legilor, se considera ca monarhul este tot Elizabeta II, ca si in cazul statului Barbados.

 

Locuitorii din Jamaica s-au impartit de-a lungul timpului in doua categorii, in functie de clasa de indigeni din care faceau parte: Taino si Arawak. Acestia s-au instalat in Jamaica cu multi ani inainte ca America sa fie descoperita de Columb. Se considera ca bastinasii traiesc pe aceste meleaguri inca din anul 4000 i.e.n. In prezent, nu se stie exact din care clasa fac parte locuitorii, datorita amestecului cu alte rase, dar este cert ca existau indigeni Taino atunci cand Marea Britanie a preluat controlul asupra insulei in 1655.

 

In general, Jamaica nu este o tara scumpa, dar exista si exceptii. Daca esti un om cu dare de mana este evident ca vei cheltui mai mult decat o persoana cu un buget limitat si bine aranjat pe zile. Media cheltuielilor unui turist in Jamaica este in jur de 35 dolari, in afara de cazare. O masina poate fi inchiriata cu 45 dolari pentru o zi; pretul depinde de masina, de compania de unde o inchiriezi si unde ai de gand sa mergi cu masina. Transportul public este foarte ieftin, in schimb taxiurile costa de la 8 dolari in sus, indiferent de ruta sau distanta. Cazarea este in general 20 dolari pe noapte la un hotel unde ti se ofera cele mai putine servicii. La un hotel de lux, cazarea creste pana la 300 dolari pe noapte. De asemenea, ca un beneficiu, aceste hoteluri de lux includ preturile a tot ce gasesti in frigiderul camerei inchiriate, in pretul camerei, cu alte cuvinte nu mai trebuie sa scoti bani din buzunar la sfarsitul perioadei de sedere la hotel pentru un suc sau o apa minerala consumate in camera.

 

Moneda nationala este “jay-ul” sau dolarul jamaican, care foloseste acelasi semn ca si dolarul american (“$”), asadar nu te lasa pacalit de preturile din meniuri sau din magazine. Rata de schimb este in general 1 JMD= 0.011 USD. Acest curs fluctueaza zilnic, si se poate afla si la receptia hotelurilor.

 

Nicaieri in Caraibe nu se vede mai bine influenta africana ca in Jamaica. Kingston, capitala tarii, este locul unde erau adusi cei mai multi sclavi din Africa pentru a munci pamanturile bogatasilor din Lumea Noua. Acest lucru face ca Jamaica sa ofere cea mai buna experienta a culturii negrilor din America.

By |2018-09-12T13:20:36+03:00September 12th, 2018|Tara|0 Comments

Leave A Comment

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă. Faceți clic aici pentru a continua navigarea sau pentru a afla mai multe în politica noastră de cookie-uri aici. Accept și închid