Insula Barbados se afla in Marea Caraibilor, la nord-est de Venezuela si este denumita “Mica Britanie”, din cauza faptului ca ani buni a fost colonie britanica. De fapt, si in zilele noastre monarhul statului Barbados este Elizabeta II, Regina Marii Britanii si Irlandei de Nord, doar ca Alteta Sa nu conduce efectiv statul, ci are un guvernator, care la randul lui, este ajutat de un prim-ministru la conducerea statului.
Legat de populatia din insula Barbados, trebuie mentionat ca aici au trait de-a lungul vremurilor nu doar indieni(cei mai multi inainte de descoperirea Americii de catre Columb in anul 1492) si englezi, ci si altii, provenind din alte natiuni, cel mai adesea din Africa. Africanii erau folositi ca sclavi la muncile campului, in Barbados existand numeroase plantatii de cacao, cafea si tutun si multe livezi de pomi fructiferi exotici.
Primii oameni care au fost raportati ca traind pe insula Barbados au facut parte din grupul Saladoid-Barrancoid. Acestia erau in mare parte pescari si mancau din culturile proprii. Se presupune ca au venit din Venezuela, din valea Orinoco in anul 350. Dupa acestia, au aparut indienii Arawak (in jurul anului 800), iar caraibienii abia in sec XIII. Acestia au exterminat primele doua popoare si pentru urmatoarele decenii, au trait izolati de restul lumii.
Numele de “Barbados” vine de la un explorator portughez, care a calatorit in Lumea Noua dupa Columb si caruia i s-a parut ca de la departare insula prezinta niste fete de oameni cu barba; de fapt, aceste “fete” erau copacii de pe insula, care aveau o parte din radacini scoase in exteriorul solului. “Barbados” inseamna “cei cu barba”. Numele exploratorului care a dat denumirea insulei este Pedro Campos, iar anul in care s-a intamplat acest lucru este 1536.
Insula Barbados a fost oficial colonizata de englezi in 1627. La inceput, englezii au avut cateva plantatii de bumbac, dar acestea nu au fost productive, astfel ca s-au transformat in plantatii de trestie de zahar. Cu ajutorul zaharului, Barbados a devenit ceea ce este astazi. Pana in 1834, la muncile campului se foloseau doar sclavi adusi din Africa. Economia insulei a ramas dependenta de productia de zahar, rom si melasa pana in sec XX, cand au inceput sa se dezvolte si industria, turismul, comertul cu alte bunuri si transporturile.
Suprafata insulei este de 431 km patrati, iar populatia atingea 279000 locuitori in 2006, la ultimul recensamant. Limba oficiala este engleza, iar ca religii se practicau protestantismul si catolicismul; exista si atei.
Pe insula Barbados exista multe statiuni turistice, cele mai frumoase fiind plasate pe coasta de vest. Acestea sunt si cele mai populate de turisti, deoarece se afla langa site-uri istorice si ofera privelisti spectaculoase. Nu trebuie ratate Gradina Botanica, distileria de rom Mount Gay si intreg orasul Bridgetown, care este perla insulei Barbados.
Cele mai multe activitati care se pot intreprinde pe insula Barbados au legatura cu Marea Caraibilor. Astfel, poti alege un tur cu submarinul Atlantis, o plimbare cu catamaranul sau o noapte la un club aflat direct pe plaja.
In Barbados, magazinele nu functioneaza dupa programul altor magazine care se afla in zone turistice, ca si Barbados, ci se inchid mai devreme(unele la 4 PM), iar duminica nu sunt deschise deloc. Cel mai bine este sa faci cumparaturi in cursul saptamanii, de dimineata sau la pranz, iar weekend-ul sa il rezervi excursiilor organizate.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.