window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9455591-1');

Haiti

/Haiti

Haiti

Haiti este o tara aflata pe insula Hispaniola, in arhipelagul Antilelor Mari in Caraibe. Singura tara vecina a statului Haiti este Republica Dominicana, la est. In rest, Haiti se invecineaza cu Marea Caraibilor si Oceanul Atlantic de Nord. Aceasta este cea de-a treia tara ca marime din Caraibe, dupa Cuba si Republica Dominicana.

Insula Hispaniola este populata inca din 2600 i.e.n., de oameni veniti din Venezuela. Acestia se numeau Tainos si pana la venirea lui Cristofor Columb in Lumea Noua, in 1492, se estimeaza ca erau in numar de 400000. In urmatorii ani dupa acostarea navelor marelui explorator in aceasta parte a lumii, indienii Taino au fost exterminati fie de boli, fie din cauza abuzurilor cotropitorilor.

Spaniolii au acordat o atentie mai mare statului Haiti decat Republicii Dominicane, Santo Domingo, capitala actuala a acestei din urma tari, devenind un refugiu pentru piratii vremii. Cand insa s-au instalat si francezii pe aceasta insula Hispaniola, Santo Domingo a devenit o mare producatoare de zahar. Hispaniola a fost impartita intre spanioli si francezi in 1697. In sec XVIII, erau 40000 colonialisti, conform scrierilor, si mai mult de jumatate de milion de sclavi negri pe aceasta insula.

Dupa 1789, adica dupa revolutia franceza, mulatrii de pe insula Hispaniola au cerut sa aiba drepturi egale ca si colonialistii. Condusi de Toussaint Louverture, acestia au reusit acest lucru cu forta armelor.

Haiti s-a schimbat mult de-a lungul timpului, iar efectele revolutiei industriale s-au resimtit si in aceasta tara. In 1925, Haiti era o zona verde si impadurita; in jur de 60% din suprafata sa era acoperita de paduri si doar o mica parte din rest era locuita efectiv de populatie. De atunci si pana in ziua de astazi, s-au taiat 98% din paduri, fapt ce a dus la transformarea tarii intr-o zona desertica cu temperaturi extrem de ridicate.

In afara de faptul ca eroziunea solului a crescut semnificativ dupa aceste despaduriri, tara a inceput sa fie inundata din ce in ce mai des. Se cunoaste tragedia care a afectat tara in septembrie 2004 (inundatii masive), care a dus la moartea a peste 3000 oameni la granita cu Republica Dominicana. Din pacate, Haiti nu este o tara cu o mare forta financiara si nu exista protectie marina sau costiera de-a lungul tarmurilor, fapt care agraveaza situatia tarii in perioadele umede, cand ploua foarte mult. Haiti beneficiaza in schimb de sprijinul multor natiuni dezvoltate, care organizeaza acolo programe de salvare a florei, faunei si chiar a populatiei umane.

Moneda nationala din Haiti este “La Gourde”; exista 100 centime intr-o unitate monetara haitiana. La magazine, hoteluri si restaurante se accepta si dolari, insa este de preferat sa ai gourde la tine. Cursul de schimb este in general de 1 dolar = 40 gourde. Nu se lucreaza cu cecuri de calatorie la bancile din Haiti si de asemenea bancomatele trebuie evitate. Multe banci nu accepta carduri emise in strainatate si este posibil sa iti ramana cardul in bancomat, iar operatiunile de a-l lua inapoi sunt de-a dreptul imposibile.

Orice perioada ai alege pentru a vizita Haiti vine cu avantaje si dezavantaje. In Haiti exista un foarte mare risc seismic si de uragane. Daca esti in cautare de evenimente iesite din comun, poti rezerva un bilet pentru luna februarie, cand in Haiti se organizeaza un carnaval. Alte evenimente notabile nu exista, tinand cont de perioada de reconstructie prin care trece tara dupa cutremurul devastator din 2010.

Chiar daca nu exista evenimente turistice organizate de guvernul din Haiti sau de catre agentiile de turism locale, iti poti face singur un orar al excursiilor. Acesta trebuie neaparat sa cuprinda aceste orase: Petionville, Cap-Haitien, Jacmel si Port-au-Prince, si de asemenea zonele montane.

By |2018-09-12T13:20:36+03:00September 12th, 2018|Tara|0 Comments

Leave A Comment

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă. Faceți clic aici pentru a continua navigarea sau pentru a afla mai multe în politica noastră de cookie-uri aici. Accept și închid