window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9455591-1');

Edinburgh

/Edinburgh

Edinburgh

Port la Marea Nordului, cu o suprafata de numai 259 km2 si in jur de 500.000 de locuitori, micutul Edinburgh si-a castigat totusi, in timp, o reputatie de invidiat. S-a spus despre el ca este Atena Nordului, in contextul in care universitatea cu acelasi nume infiintata acolo uimise intreaga lume cu descoperirile si realizarile stiintifice. Altii s-au grabit sa-l numeasca bijuteria coroanei Scotiei, ca o metafora a numeroaselor fatete ale orasului. Turistii familiarizati cu acest apelativ, luati prin surprindere de contrastele care caracterizeaza regiunea, s-au grabit amuzati sa spuna ca Edinburgh sufera de sindromul personalitatilor multiple. Nu in ultimul rand, cei in cunostinta de cauza, l-au rezumat ca fiind regal, celtic si gotic – arhitectura fascinanta de acolo fermecandu-i.

 

Totusi, acest oras, care se intampla sa fie al doilea ca marime din Scotia, are puterea de a atrage peste 12 milioane de vizitatori anual, fiind a doua cea mai populara destinatie turistica din intreg Regatul Unit. Iar evenimentul care atrage ca un magnet cei mai multi oameni, celebrul festival de la Edinburgh, face ca in fiecare an, in luna august, orasul populat atunci cu peste un milion de suflete, sa fie si al doilea oras ca numar de locuitori din Regat.

 

Oricum, locul in care Regina Maria a Scotiei s-a nascut are multe alte obiective turistice prin care atrage curiosi din intreaga lume. Edinburgh gazduieste sediul Parlamentului, imbina modernismul cu elemente ale unei traditii ancestrale, oferind o atmosfera plina de dramatism si mister – este orasul cu cele mai multe legende despre fantome din lume – , organizeaza unul dintre cele mai populare festivaluri de arta, se mandreste cu un castel vechi de 1.000 de ani si este dominat de muntele Arthur’s Seat care se inalta chiar din mijlocul orasului. Un sejur in acest colt de lume devine cu usurinta o amintire memorabila, acesta fiind si motivul pentru care popularitatea regiunii creste de la an la an. Si tocmai de aceea nu sunt niciodata suficiente 5 zile pentru a patrunde tainele asezarii de la poalele muntelui.

 

Pentru cei care adora vremea calda si soarele arzator, Edinburgh s-ar putea sa nu fie locatia ideala a unui sejur de vis, caci nu beneficiaza decat de o treime din lumina pe care o poate capta la altitudinea la care este situat. Mai degraba innorata si mereu rascolita de rafale de vant, cu nopti de-a dreptul racoroase, capitala Scotiei este totusi ocolita de zapada si de temperaturi de inghet.

 

Fluxul impresionant de turisti a motivat autoritatile sa puna la punct un sistem de transport foarte bine dotat si diversificat. Asa se face ca in oras se poate ajunge cu aproape orice: avion, tren, masina si chiar vapor, caci orasul are propriul aeroport, Edinburgh Airport, si o gara principala, Waverley Station. Desi calatoria cu trenul este mult mai lenta decat alternativa procurata cu un bilet de avion, experienta poate fi infinit mai satisfacatoare, calatorii avand posibilitatea sa  admire peisaje naturale superbe.

 

Locuitorii acestui oras de munte sunt obisnuiti nu doar cu frumosul, ci si cu arta, cultura si sporturile. Oricine ajunge vreodata la Edinburgh isi doreste sa faca macar o drumetie pe muntele Arthur’s Seat, sa viziteze sediul Parlamentului Scotian, o cladire din otel, granit si lemn de stejar in valoare de 431 milioane de lire – cladire care poate fi admirata din interior pentru 3.5 lire – sau sa sarbatoreasca Anul Nou, prilej pentru scotieni de a petrece patru zile la rand.

 

O vizita la unul dintre muzeele Scottish Poetry Library, Fruitmarket Gallery, National Gallery of Scotland sau The Museum of Scotland and Royal Museum nu este nici ea de ignorat. Si totusi, cei mai multi turisti sunt fascinati de festivalurile care se organizeaza la Edinburgh: de literatura, de arta, de jazz si blues, de film, Festivalul Televiziunilor Internationale si faimosul Festival International. cele exclusiviste la cele low-cost, de la hotelurile de tip boutique la cele mai rafinate, care includ pana si tratamente spa. Iar pentru cei care prefera viata mai linistita, scotienii au amenajat o serie impresionanta de resedinte rurale si castele-hotel. PaAcomodarea intr-un oras invadat de turisti nu este nici ea dificila. Exista oferte de cazare pentru toate buzunarele, de lana si caravanele si camping-urile sunt o alternativa de considerat.

By |2018-09-09T22:25:04+03:00September 9th, 2018|Destinatie|0 Comments

Leave A Comment

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă. Faceți clic aici pentru a continua navigarea sau pentru a afla mai multe în politica noastră de cookie-uri aici. Accept și închid