In Antananarivo, 99% din lucrurile pe care le poti face sunt legate de natura, de plante, animale, de muntii din Madagascar, care sunt prezenti o buna parte si in Antananarivo, si de oamenii care evident traiesc acolo. In capitala Madagascar-ului, nu exista foarte multe locuri de unde sa iti cumperi haine, parfumuri, nu exista prea multe muzee si de asemenea, nici blocuri inalte. In Antananarivo, exista in schimb ceea ce multe capitale avansate din punct de vedere economic si tehnologic isi doresc: aer curat, multa verdeata si oameni foarte amabili.
Nicaieri in lume nu vei mai fi primit cu atata amabilitate ca in Madagascar. Poate este din cauza faptului ca oamenii sunt obisnuiti cu greutatile si sunt mai intelegatori sau poate asa este firea lor; cert este ca atractia principala in Antananarivo o constituie oamenii si activitatea principala pe care ar trebui sa o iei serios in considerare este sa petreci cat mai mult timp in prezenta lor si in natura, sa inveti de la ei, din obiceiurile lor simple si sa vezi cat poate fi viata de frumoasa. Invata sa privesti lumea prin ochii celor care chiar traiesc in acele locuri pe care tu doar le vizitezi.
Primul lucru pe care il poti face in Antananarivo chiar dupa ce cobori din avion este sa mergi in rezervatia care gazduieste cateva sute de lemurieni. Rezervatia se numeste Parcul Lemurienilor si este aleasa de multi turisti ca fiind cea mai frumoasa rezervatie din Antananarivo. Nu te gandi ca acolo traiesc doar lemurieni, pentru ca in afara de aceste primate, mai sunt si crocodili, serpi, alte specii de maimute si o gradina superba. Parcul se afla la 12 km de vestul orasului Antananarivo. Pana si drumul pana la parc este de vis.
Ceea ce este remarcabil pentru malgasi este ca isi tin animalele salbatice in spatii special amenajate, dar acestea sunt totusi libere, nu tinute in custi. In marea majoritate a oraselor europene si americane foarte dezvoltate, leii, tigrii, panterele, maimutele si alte animale sunt tinute in gradini zoologice, in custi bine inchise, unde animalele nu au spatiu de miscare, unde nu se pot intalni unele cu altele, nu pot interactiona si nu se pot dezvolta cum trebuie. Ei bine, in rezervatiile din Madagascar, aceste lucruri nu se intampla, in primul rand din lipsa de fonduri(poate daca ar avea banii necesari, ar face si malgasii aceleasi gradini zoologice impunatoare ca in Occident), si in al doilea rand datorita faptului ca acestia pur si simplu nu vor sa construiasca gradini zoologice, ci prefera sa lase animalele mai mult libere, in habitatul lor natural si sa le protejeze, aratand in acelasi timp curiosilor cum se hranesc aceste animale, cum se joaca si asa mai departe.
Daca tot suntem la capitolul rezervatii naturale, trebuie sa amintim si Ferma de Crocodili, unde ai posibilitatea sa vezi pui de crocodili tot in mediul lor natural. Nu trebuie ratata nici rezervatia Madagascar Exotic, unde se gasesc numeroase specii de cameleoni, reptile exotice si lemurieni. Exista si o gradina zoologica si una botanica in Antananarivo(gradinile Tsimbazaza), dar este mai putin atractiva fata de celelalte rezervatii, deoarece explicatiile sunt mai sarace si nu exista nici indicatoare turistice in interiorul parcului natural.
Sa amintim insa si acel procent de 1%, dedicat cladirilor coloniale si sit-urilor istorice din Antananarivo. Numarul unu in acest sens este situl Ambohimanga, fosta capitala a statului Madagascar, unde vei intalni ruinele unui palat regal. In afara de aceasta, mai exista si Palatul Reginei(ars) si zona veche a orasului Antananarivo, unde mai se inalta si astazi cateva cladiri construite in perioada cand Franta conducea aceasta insula.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.