window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9455591-1');

Castelul Sfantul Petru Eliberatorul (Bodrum Castle)

/Castelul Sfantul Petru Eliberatorul (Bodrum Castle)

Castelul Sfantul Petru Eliberatorul (Bodrum Castle)

Fie ca vin in oras pe pamant sau pe mare, toti cei care pun piciorul in Bodrum sunt pur si simplu fascinati de impunatoarea prezenta a Castelului Sfantului Petru, care domina orasul. Unul dintre cele mai bine conservate monumente medievale din lume, acesta constituie punctul de atractie principal pentru turistii pasionati de istorie si nu numai.

 

Constructia a fost inceputa in 1402, la initiativa cavalerilor din Rhodos, stabiliti in regiune, si s-a vrut a fi un simbol al uniunii puternice dintre statele Europei Crestine orientata impotriva otomanilor. Muncitorii mobilizati pentru indeplinirea dificilei misiuni au fost stimulati cu promisiunea unui loc in Rai, consfintita chiar printr-un decret papal din 1409.

 

Cum in apropierea spatiului destinat castelului de aparare se aflau ruinele Mausoleumului regelui Maussollos, ridicat din stanci vulcanice verzi si coloane de marmura, cavalerii nu s-au sfiit sa foloseasca aceste materiale, care se gaseau din belsug dupa dezafectarea mormantului in urma unui cutremur. Dar, desi se estimeaza ca pana in 1406 fusese deja terminata capela, primul rand de ziduri a fost definitivat abia in 1437 si inaltareaCastelului a durat mai multe secole, timp in care si-au adus aportul mai multe personalitati istorice de nationalitati diferite. Turnurile lui poarta si astazi numele tarilor care au contribuit din plin la aceste eforturi – Turnul German, Turnul Englez, Turnul Italian, Turnul Francez si, ca un simbol sacru al vindecarii, Turnul Sarpe.

 

Impresionantul monument ocupa o suprafata de 2.787 m2, cu o baza dreptunghiulara de 180 pe 185 de metri, ridicandu-se la 47,5 metri deasupra marii in punctul sau cel mai inalt. Nu mai putin de 7 usi trebuiesc trecute pentru a se ajunge in curtea interioara a Castelului si, ca dovada a functiei strategice si de aparare pe care o indeplinea, peretii nordici si vestici au ziduri duble, acoperisul fiind construit in panta inspre vest. Pentru ca la acea vreme cavalerii controlau fara probleme Marea Egee, intarirea fortificatiei s-a facut pe partea dinspre uscat, de unde venea pericolul cel mai mare.

 

Numele pe care i l-au pus cavalerii, Castelul Sfantul Petru Eliberatorul, a fost inspirat de simbolistica acestuia, caci reprezenta singurul loc de pe intregul tarm al Asiei Mici unde crestinii se puteau adaposti de atacurile turcilor cotropitori. Si a continuat sa le serveasca drept pavaza pana in 1523, cand Constantinopolul a fost cucerit de Mahomed al II-lea si cavalerii au fost alungati, in cele din urma, si din ultimul lor refugiu.

 

In secolele care au urmat, vechea fortareata a fost, pe rand inchisoare, baza militara si baie publica, pentru a-si gasi, intr-un final, utilitatea pe care o cunosc toti turistii din Bodrum – aceea de muzeu.

 

Declararea lui oficiala s-a facut in 1961 si prima expozitie deschisa a fost cea din  Sala Cavalerilor, unde turistii au ocazia sa admire cateva dintre insemnele si armurile cavalerilor care s-au adapostit in castel. Din Sala Cavalerilor se face trecerea spre sala Carian Princess, unde sunt expuse amfore si alte obiecte recuperate de Peter Throckmorton, Mustafa Kapkin si Honor Frost in 1958, dupa mai multe sesiuni de scufundari in mare foarte obositoare. Acestea sunt, de fapt, accesorii ajuse pe fundul Marii Egee in urma numeroaselor naufragii ale corabiilor romane care veneau in zona, iar exploatarea lor a servit ca baza inaugurarii Muzeului de Arheologie Subacvatica.

 

Acest Muzeu din Castelul Sfantul Petru este atat de vestit in lume, avand meritul de a fi si unul dintre primele incercari de acest fel si determinandu-i pe multi sa considere ca in Bodrum s-a nascut arheologia subacvatica.

Pe langa aceasta colectie de vase datand de dinaintea erei noastre, castelul mai gazduieste o sala cu vase antice din sticla, una dintre cele mai mari expozitii de acest tip din lume.

 

Accesul turistilor este permis in orice zi a saptamanii, mai putin lunea, intre orele 09.00 si 16.30, taxa de intrare fiind de numai 10 lire turcesti. Cu acest prilej, doritorii pot vizita si una dintre cele sapte minuni ale Lumii Antice, Mausoleumul, intre 08.30 si 16.30, cu un bilet de 8 lire, sau Teatrul Antic, la fel, cu 8 lire, si muzeul Zeki Muren – 3 lire intrarea. Turnul Otoman si Poarta Myndos pot fi admirate gratis.

By |2018-09-12T13:21:51+03:00September 12th, 2018|Recomandare|0 Comments

Leave A Comment

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă. Faceți clic aici pentru a continua navigarea sau pentru a afla mai multe în politica noastră de cookie-uri aici. Accept și închid